ANP

Voormalig minister van Financiën Jorgos Papakonstandinou moet zich voor een speciale rechtbank verantwoorden voor valsheid in geschrifte en poging tot fraude in de zogenoemde Lagarde-affaire. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de namen van drie familieleden van een lijst met bankrekeningen in Zwitserland heeft verwijderd. 

Op die Lagarde-lijst staan ruim 2000 namen van Grieken met een bankrekening in Zwitserland. De Griekse FIOD doet al een tijd onderzoek naar belastingontduiking.

Val opgezet

De Lagarde-lijst werd in 2010 door de toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, overhandigd aan Papakonstandinou, die van 2009 tot juni 2011 minister van Financiën was. 

Hij en zijn opvolger Venizelos deden niets met de lijst. Twee jaar geleden kwam de zaak in de openbaarheid, toen een Griekse journalist de lijst publiceerde.

Toen Frankrijk op verzoek van de huidige regering in Athene een kopie van de lijst stuurde, bleek dat die niet overeenkwam met het origineel uit 2010. De namen van drie familieleden van Papakonstandinou waren verdwenen.

Financiële steun

Papakonstandinou heeft altijd ontkend dat hij erachter zit en zegt dat er een val is opgezet om hem alle schuld in de schoenen te schuiven. Hij zegt dat ook anderen de lijst in handen hebben gehad. 

Papakonstandinou's familieleden zeggen dat ze over hun buitenlandse spaargeld belasting hebben betaald. Zij zijn overigens vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij de zaak.

Jorgos Papakonstandinou bekleedt nu geen politieke functie meer. Er is nog geen datum vastgesteld voor de rechtszaak tegen hem.

STER reclame