ANP

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes heeft aangifte gedaan tegen zowel omroep PowNed als de maker van de verborgen-camerabeelden waarop hij in het televisieprogramma PowNews te zien was. Dat zegt zijn advocaat Stefan Kalff. Volgens hem is de aangifte wegens smaad en laster, maar ook vanwege het maken van heimelijke opnamen en het uitzenden daarvan.

Hoes had de juridische stappen al aangekondigd in een openbare verklaring. Zijn advocaat wil niet zeggen of PowNed ook voor de civiele rechter wordt gedaagd. De omroep wil niet reageren "omdat het nu een rechtszaak lijkt te worden".

Op de beelden, die vorige week door de omroep zijn uitgezonden, is te zien hoe Hoes een privégesprek voert met een 20-jarige man. De burgemeester stuurde ook delen van zijn ambtelijke agenda naar hem. Naar aanleiding van de uitzending en de commotie daarover besloot de Maastrichtse burgervader op te stappen. Hij concludeerde dat de stad "worstelt" met de gevolgen van de publicatie.

Kansrijk

Volgens verschillende juristen is de zaak van Hoes tegen PowNed kansrijk. Zo stelt hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser van de Universiteit Leiden dat het gebruik van een verborgen camera alleen mag als de gebruiker er een misstand mee aan de kaak stelt: "De jongen van PowNews met wie hij op de date ging, was niet minderjarig. Als het gaat om oplichting of ontucht mag het bijvoorbeeld wel." 

Een ander criterium is dat de misstand op geen andere manier aangetoond moet kunnen worden.

Discussie

De Nederlandse Vereniging van Journalisten wil het incident vooral aangrijpen om een discussie aan te wakkeren. Een woordvoerder: "Wij zijn er niet om onze beroepsgroep af te vallen. We vinden het vooral belangrijk dat media hun eigen conclusies trekken uit dit voorval."

STER reclame