Marija Savinova, olympisch kampioen op de 800 meter, werd in de ARD-documentaire als dopingzondaar genoemd
NOS Sport

'Olympisch kampioenen op lijst verdachte bloedwaarden'

In de nasleep van de veelbesproken Duitse documentaire over dopingpraktijken in Rusland is een lijst opgedoken met 225 atleten met verdachte bloedwaarden, waarmee de internationale atletiekfederatie IAAF niets zou hebben gedaan.

Het gaat om gegevens van vóór 2009. Op de lijst zouden onder anderen drie latere olympisch kampioenen van 2012 staan én twee Nederlanders.

Over de lijst, die door een voormalig medewerker van de medische commissie van de IAAF naar buiten is gebracht, werd eerder deze week bericht door de Duitse tv-zender WDR. De Britse krant The Telegraph heeft de gegevens nader geanalyseerd. Volgens de krant telt het overzicht 225 atleten uit 39 landen, onder wie 58 Russen en 25 Kenianen.

Olympisch kampioenen en recordhouders

Naast de twee Nederlanders worden ook atleten uit Groot-Brittannië, Spanje, Griekenland, Duitsland en Marokko genoemd. Behalve drie winnaars van goud op de Olympische Spelen in Londen zouden er ook andere olympische kampioenen en (voormalige) wereldrecordhouders op de lijst staan.

Het gaat voornamelijk om verdachte bloedwaarden uit de periode 2006-2008, dus voor de invoering van het biologisch paspoort. Abnormale bloedwaarden willen niet automatisch zeggen dat er doping is gebruikt, maar de IAAF zou normaal gesproken wel een vervolgonderzoek moeten verrichten naar de betreffende atleten. De atletiekbond wordt er nu van beschuldigd niets met de gegevens te hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl