Marija Savinova, olympisch kampioen op de 800 meter, werd in de ARD-documentaire als dopingzondaar genoemd EPA

In de nasleep van de veelbesproken Duitse documentaire over dopingpraktijken in Rusland is een lijst opgedoken met 225 atleten met verdachte bloedwaarden, waarmee de internationale atletiekfederatie IAAF niets zou hebben gedaan.

Het gaat om gegevens van vóór 2009. Op de lijst zouden onder anderen drie latere olympisch kampioenen van 2012 staan én twee Nederlanders.

Over de lijst, die door een voormalig medewerker van de medische commissie van de IAAF naar buiten is gebracht, werd eerder deze week bericht door de Duitse tv-zender WDR. De Britse krant The Telegraph heeft de gegevens nader geanalyseerd. Volgens de krant telt het overzicht 225 atleten uit 39 landen, onder wie 58 Russen en 25 Kenianen.

Olympisch kampioenen en recordhouders

Naast de twee Nederlanders worden ook atleten uit Groot-Brittannië, Spanje, Griekenland, Duitsland en Marokko genoemd. Behalve drie winnaars van goud op de Olympische Spelen in Londen zouden er ook andere olympische kampioenen en (voormalige) wereldrecordhouders op de lijst staan.

Het gaat voornamelijk om verdachte bloedwaarden uit de periode 2006-2008, dus voor de invoering van het biologisch paspoort. Abnormale bloedwaarden willen niet automatisch zeggen dat er doping is gebruikt, maar de IAAF zou normaal gesproken wel een vervolgonderzoek moeten verrichten naar de betreffende atleten. De atletiekbond wordt er nu van beschuldigd niets met de gegevens te hebben gedaan.

IAAF: onderzoek toen niet zo betrouwbaar

De IAAF stelt in een reactie dat afwijkende resultaten altijd nader worden onderzocht als dat logistiek mogelijk is. Alle gegevens uit de Duitse documentaire zijn voorgelegd aan de onafhankelijke ethische commissie van de IAAF, die al met een onderzoek bezig is.

De atletiekfederatie benadrukt dat op basis van één enkele bloedwaarde niet de conclusie kan worden getrokken dat er doping in het spel is. Bovendien, zo stelt de IAAF, was het onderzoek naar bloedwaarden voor 2009 niet zo betrouwbaar als na de invoering van het biologische paspoort.

Het wereldantidopingbureau WADA heeft ook aangekondigd een uitgebreid onderzoek te starten naar de nieuwe beschuldigingen aan het adres van de IAAF. Woensdag legde Valentin Balachnitsjev, voorzitter van de Russische atletiekbond, zijn functie als penningmeester bij de internationale atletiekfederatie neer. Dat besluit volgde op de onthullingen in de eerste ARD-documentaire over dopingpraktijken in Rusland, die op 4 december werd uitgezonden.

STER reclame