Onno Hoes kwam vorig jaar al in opspraak nadat hij gezoend met een jongen van 24 ANP

Nu Onno Hoes zijn vertrek als burgemeester van Maastricht heeft aangekondigd, wordt meteen al volop gespeculeerd over zijn opvolger. Hoes vertrekt nadat hij voor de tweede keer in opspraak is gekomen door privégesprekken die zijn gepubliceerd.

Oud-burgemeester Gerd Leers maakt volgens De Telegraaf veel kans als er een referendum komt. Veel inwoners van Maastricht waren het in 2010 niet eens met zijn vertrek. De krant schrijft dat Leers openstaat voor het burgemeesterschap als hij daarvoor wordt gevraagd.

Ook wordt oud-minister en oud-topman van KLM Camiel Eurlings genoemd. Net als Annemarie Jorritsma, die stopt als burgemeester van Almere.

Juridische stappen

Hoes nam gisteren zelf de beslissing om zijn functie neer te leggen. Hij schreef in een verklaring dat hij juridische stappen voorbereidt tegen degenen die zijn privéleven publiek hebben gemaakt. Hoes heeft zelf niets strafbaars gedaan, zegt advocaat Gerard Spong in de Volkskrant.

"Het is wel strafbaar om heimelijke opnames te maken van gesprekken waaraan je zelf niet deelneemt", zegt de advocaat. De burgemeester van Maastricht heeft dan ook een sterke zaak tegen PowNews, dat in het geheim opnamen maakte, bevestigt hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser.

Eigenlijk al weg

De gemeenteraad is niet blij dat Hoes aanblijft tot zijn opvolger is benoemd, schrijft het AD. Een ingewijde zegt tegen de krant: "Dan heeft de stad een burgemeester die eigenlijk al weg is. De vraag is of dat werkbaar is."

De bestuursperiode van Hoes zou nog twee jaar duren, daarom heeft de burgemeester recht op wachtgeld voor die periode, schrijft het AD. In het eerste jaar zou het gaan om 80 procent van zijn salaris, het jaar daarna nog 70 procent. In 2011 schreef Elsevier dat Hoes een salaris heeft van 137.296 euro per jaar.

STER reclame