AFP

Verbazing in de wielerwereld, maar ook begrip voor de lastige positie van de UCI. Dat is de samenvatting van de eerste reacties op de beslissing om wielerploeg Astana toch een licentie te geven voor de World Tour.

"Toen ik de beslissing hoorde vond ik het eerst vreemd", zegt Luuc Eisenga van de AIGCP, de belangenvereniging van profwielerploegen. "Ik dacht: is dit een klap in het gezicht van iedereen die verandering wil? Of is dit juist het strak volgen van de regels die er zijn."

Reacties op beslissing UCI

Een internationale sportbond kan pas beslissingen kan nemen als de feiten toereikend zijn.

Luuc Eisenga, directeur AIGCP

Na het lezen van de uitleg van de licentiecommissie kwam bij Eisenga het begrip: "Er is wel iets voor te zeggen dat ze op dit moment dit pad kiezen, al zal de perceptie heel anders zijn. Een internationale sportbond kan pas beslissingen nemen als de feiten toereikend zijn. Dat kan niet op gevoel, ook al heerst dat gevoel bij heel veel mensen."

Eisenga roept de zaak rond de Russische Katjoesja-ploeg in herinnering. Die formatie ging in hoger beroep bij het sporttribunaal CAS, toen een licentie geweigerd werd. Katjoesja werd in het gelijk gesteld, omdat de afwijzing van de UCI te vaag zou zijn.

Zwaard boven ploeg

NOS-commentator Gio Lippens denkt dat Astana nog niet van alle zorgen verlost is: "Het zwaard hangt nog steeds boven de ploeg, omdat er nog voorwaarden aan de licentie verbonden zijn. De UCI zal de ploeg in de gaten blijven houden, net als eerder. Het is niet toevallig dat er vijf dopinggevallen zijn bij de prof- en beloftenploeg van Astana.

"Ik begrijp dat de fans het niet begrijpen, want de UCI gaf toch het idee dat er schoon schip gemaakt zou worden in het wielrennen", zo vervolgt Lippens. "Dit lijkt toch wel terug bij af, of het nou om juridische of andere redenen is. Ik gun iedereen zijn brood en bestaan, maar er waren veel redenen om de licentie te weigeren."

STER reclame