Astana, met Tourwinnaar Vinceno Nibali in het geel voorop.
NOS Wielrennen

UCI blijft Astana in de gaten houden

De kogel is dus door de kerk. De UCI geeft wielerploeg Astana wél een WorldTour-licentie voor 2015. Wat zoveel betekent als een startbewijs voor alle grote ronden en klassiekers. Goed nieuws voor Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali en de Nederlandse renners Lars Boom en Lieuwe Westra.

Maar, net als de hele wielerwereld, is de UCI wel gealarmeerd door de vijf dopinggevallen onder de Astana-paraplu. De wielerfederatie houdt een slag om de arm en stelt dat bevindingen uit het woensdag gepubliceerde Padova-rapport nog altijd van invloed kunnen zijn op het behoud van de licentie. In dat rapport wordt onder anderen manager Aleksander Vinokoerov gelinkt aan dopingarts Michele Ferrari.

"Op dit moment kunnen er nog geen consequenties worden verbonden aan deze zaak", aldus het persbericht. De UCI heeft nog geen documentatie ontvangen over de Padova-zaak. "De UCI zal opnieuw naar de licentiecommissie stappen op het moment dat er bewijs wordt geleverd tegen de ploeg. Dan kan eventueel de licentie weer worden ingetrokken."

Twee voorwaarden

Naast de Padova-zaak stelt de UCI Astana twee voorwaarden. De eerste: "De ploeg moet in de gaten worden gehouden door een instituut in Lausanne, dat gaat beoordelen in hoeverre de dopinggevallen op zichzelf stonden. Dat instituut, het ISSUL, komt begin februari met zijn bevindingen."

Naast bovenstaande audit, die overigens betaald moet worden door Astana zelf, moet de Kazachse formatie zich alvast houden aan regels die vanaf 2017 voor alle ploegen gelden. Het gaat hierbij om interne maatregelen, gericht op het management van de ploeg. Ook hier zal het eerder genoemde ISSUL de ploeg extra monitoren.

Al met al kan Astana dit zien als een voorwaardelijke licentie

UCI-voorzitter Brian Cookson

'Voorwaardelijke licentie'

UCI-voorzitter Brian Cookson stelt in een reactie: "Gezien het aantal dopinggevallen, blijft het een serieuze situatie voor de wielersport. We houden het goed in de gaten en zullen wachten op de uitkomsten van de audit. In de tussentijd moet Astana zich houden aan de gestelde voorwaarden. Al met al kan Astana dit zien als een voorwaardelijke licentie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl