Jeffrey Herlings in actie op het NK in 2013 ANP Pro Shots

Motorcrosser Jeffrey Herlings is geopereerd aan zijn been. De doktoren hebben het metaal uit zijn bovenbeen verwijderd, dat was geplaatst na een zware crash in juli. Herlings brak daarbij zijn bovenbeen. De operatie is vroeger dan gepland, omdat Herlings op deze manier hoopt de start van het nieuwe seizoen te halen.

"Ze hebben de pinnen en schroeven eruit gehaald. Normaal staat daar volgens mij een jaar, anderhalf jaar voor", zegt Herlings. "Maar na overleg met de dokters was dit het beste wat ze konden doen. Ik wilde persoonlijk ook liever zonder pinnen aan het nieuwe seizoen beginnen."

De vroegtijdige verwijdering van de platen is niet geheel zonder risico. Herlings moet daarom voldoende rust nemen voordat hij verder kan gaan met zijn revalidatie. "Ik begin met fysiotherapie en zwemmen. Ik mag het been niet echt belasten, zodat het kan genezen. Daarna voorzichtig weer fietsen en dan in de loop van de tijd weer motocrossen."

'Dit was het beste dat de doktoren konden doen'

'Ik mag het been niet echt belasten'

'Rijden in Mexico was een hele stomme zet'

De eerste GP van het nieuwe seizoen is eind februari in Qatar. Normaliter zou Herlings in januari weer op de motor moeten zitten om zich goed te kunnen voorbereiden. Herlings: "Het doel is om in Qatar aanwezig te zijn. Maar wel gezond en pijnvrij. Ik wil niet meer half op de motor zitten."

Herlings doelt daarmee op zijn deelname aan de laatste Grand Prix van het vorige seizoen. Hij wilde koste wat kost zijn wereldtitel verdedigen, terwijl dat eigenlijk niet verantwoord was. "Dat is een hele stomme zet geweest, daar heb ik veel van geleerd. Ik zou het niet nog eens zo doen."

"Ik heb de dokter nog niet eens gevraagd wanneer ik weer op de motor kan zitten. Het is afwachten, stapje voor stapje steeds iets meer doen. Ik moet echt eerst zorgen dat ik 100% gezond ben. Het moet helemaal genezen zijn verklaard voor ik weer begin met crossen. Als ik Qatar zou moeten missen, dan is dat teleurstellend, maar dat is dan maar zo", besluit Herlings.

STER reclame