Malala Yousefzai
NOS Nieuws

Malala wil premier van Pakistan worden

De Pakistaanse activiste Malala Yousefzai hoopt ooit premier van Pakistan te worden. "Als ik mijn land het beste kan dienen in de politiek en door minister-president te worden, dan zal ik daar zeker voor kiezen", zei de tiener in een interview met de BBC.

Ze ziet Benazir Bhutto als haar grote voorbeeld. Bhutto was twee keer premier van Pakistan, voordat ze in 2007 werd gedood bij een zelfmoordaanslag.

Mocht Malala het niet tot premier schoppen, dan wil ze zich hoe dan ook inzetten voor de ontwikkeling van Pakistan. "Het is mijn droom dat mijn land een ontwikkeld land wordt en dat ik elk kind onderwijs zie krijgen."

Malala strijdt al jaren voor vooral meisjesonderwijs in haar land. Dat kostte haar in 2012 bijna het leven. Toen werd ze in haar hoofd geschoten door de Taliban die tegen onderwijs voor meisjes is. Malala overleefde de aanslag door operaties in een Pakistaans ziekenhuis. Later herstelde ze in Engeland.

De prijs geeft me moed en hoop. Ik voel me sterker dan voorheen.

Malala Yousefzai
  • EPA
    Malala krijgt de prijs met Kaialsh Satyarthi,die ook strijdt voor kinderrechten
  • ANP
    Malala ontvangt op 24 mei 2014 de Four Freedoms Awards in Middelburg
  • EPA
    Malala ontvangt op 20 november 2013 de Sacharovprijs
  • ANP
    Malala ontvangt op 6 september 2013 de Kindervredesprijs van mensenrechtenactiviste Tawwakol Karman uit Jemen
  • EPA
    In april 2013 prijkt Malala op de cover van Time, als één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld
  • AFP
    Malala op 18 augustus bij de Verenigde Naties waar ze af en toe redes houdt

Sinds de aanslag is Malala veel in het nieuws en wordt ze alom geprezen voor haar strijd voor meisjesonderwijs. Het leverde haar dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede op die haar vandaag in Oslo wordt uitgereikt.

De uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede wordt om 13.00 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws.

Ze krijgt de prijs samen met de Indiër Kailash Satyarthi voor de strijd tegen de onderdrukking van kinderen. Malala is de jongste Nobelprijswinnaar ooit.

Malala noemt de prijs belangrijk voor haar. "Het geeft me hoop en moed. Ik voel me sterker dan voorheen omdat ik zie dat er veel mensen aan mijn kant staan." Eerder deze week zei ze dat ze het jammer vindt dat de premiers van Pakistan en India niet bij de uitreiking aanwezig zijn.

Malala-missie

Gisteren gaf Malala een persconferentie met twee vriendinnen uit Pakistan die eveneens gewond raakten toen Malala werd neergeschoten. "De Malala-missie is onze missie", zei de 17-jarige Kainat Riaz. "Ze heeft ons geïnspireerd. Als God het wil, zullen we haar altijd steunen."

Riaz en de 16-jarige Shazia Ramazan studeren allebei medicijnen in Wales. Ze willen ooit terug naar Pakistan. "Ons hart is in Pakistan", aldus Ramazan. "Iedereen zal trots zijn op Malala."

De Malala-missie is onze missie. Ze heeft ons geïnspireerd.

Kainat Riaz
Beeld van Alfred Nobel in Zweden

Alfred en zijn Vredesprijs

De Nobelprijs voor de Vrede wordt sinds 1901 jaarlijks uitgereikt op 10 december, de sterfdag van de Zweed Alfred Nobel (1833-1896), natuurkundige, uitvinder van het dynamiet en de oprichter van de Nobelprijs.

In zijn testament liet hij opnemen dat de prijs moet worden uitgereikt aan diegene die zich "het best of het meest inzet voor de verbroedering der volkeren, de afschaffing van staande legers en voor de organisatie van vredesconferenties".

Sinds 1960 wordt de vredesprijs ook uitgereikt voor mensenrechtenactivisten en sinds 2004 ook voor klimaatzaken. De prijs bestaat uit een medaille, een oorkonde en een geldbedrag van acht miljoen Zweedse kronen, zo'n 860.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl