Asielzoekers uit onder meer Eritrea op weg naar Europa
NOS Nieuws

Ruim 200.000 vluchtelingen staken Middellandse Zee over

De UNHCR luidt de noodklok over het aantal bootvluchtelingen. Meer mensen dan ooit tevoren waagden de oversteek naar een veiliger land, meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Wereldwijd gaat het dit jaar tot nu toe om zeker 384.000 migranten. De meeste mensen probeerden de Middellandse Zee over te steken; zeker 207.000. In vergelijking: in 2011 waagden 70.000 bootvluchtelingen die oversteek, en destijds was dat een record.

Ruim 4200 mensen overleefden de tocht niet. Daarvan kwamen er ruim 3400 om in de Middellandse Zee.

De andere belangrijke zeeroutes voor vluchtelingen zijn de Golf van Aden, tussen de Hoorn van Afrika en het Arabisch Schiereiland, en in Zuidoost-Azië, waar mensen vluchten uit Bangladesh en Birma.

Cijfers

Het precieze aantal bootvluchtelingen is vanwege de illegaliteit lastig te noemen, zegt ook de UNHCR. De organisatie baseert zich op cijfers van de verschillende kustwachten en van andere organisaties die zich bezighouden met bootvluchtelingen.

Uit die cijfers zou ook blijken dat het in toenemende mate gaat om vluchtelingen en minder om migranten die vooral op zoek zijn naar economische verbetering.

De UNHCR waarschuwt dat de focus van de internationale gemeenschap te veel ligt op het buiten houden van asielzoekers en minder op het zoeken naar een oplossing voor mensen die vluchten voor de gevaarlijke situatie in hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl