Minister Koenders van Buitenlandse Zaken AFP

Het is oorlog in Irak en het is oorlog in Syrië. Desondanks is de gespannen situatie in Libië op dit moment het grootste gevaar voor Europa. Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken gisteravond op een bijeenkomst van zijn partij, de PvdA, in Amsterdam.

"Libië is een land dat steeds meer uit elkaar valt", zei Koenders. "Er zijn meer dan duizend verschillende strijdgroepen; er zijn twee parlementen. Er is één centrale bank en die verdeelt het geld aan verschillende strijdgroepen."

"Libië is een land dat steeds meer uit elkaar valt"

Bootvluchtelingen

Koenders wijst erop dat voor de kust van Libië misschien wel 70 procent van de bootvluchtelingen naar Europa vertrekt. "Het is een land dat ertoe bijdraagt dat de hele Sahelregio en bijvoorbeeld ook Mali gedestabiliseerd wordt", zegt hij. De minister vindt het een onderschat probleem in Europa.

In Libië zijn zich volgens Koenders allerlei extremistische groeperingen aan het nestelen. "Bij de interventie in Libië is te weinig nagedacht over een vervolg daarop. Kolonel Kadhafi had een land achtergelaten waar in feite geen staat bestond, zoals wij die kennen", zegt Koenders.

"Je moet wel interveniëren, maar het militaire instrument moet altijd gekoppeld zijn aan een politieke strategie en een strategie voor ontwikkeling en vredesbesprekingen", aldus de nieuwe minister.

STER reclame