1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Obama verwerpt verhoormethodes van CIA

President Obama zegt dat sommige verhoormethodes van de CIA naar nu blijkt "onmenselijk, verkeerd en contraproductief" waren. Wel zei hij dat het bekendmaken van die methodes een belangrijke stap is om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt.

Volgens Obama blijkt nu dat het verhoorprogramma van de CIA te gehaast is opgesteld en dat er onvoldoende is nagedacht over de gevolgen ervan.

De Amerikaanse president reageerde op een rapport over de verhoortechnieken van de CIA na de aanslagen van september 2001, toen de Republikein George W. Bush president was. Het rapport is opgesteld door een door Democraten gedomineerde Senaatscommissie.

Obama: hopelijk maken we deze fouten niet meer

"Een van de dingen die ons anders maken dan andere landen is dat - als we fouten maken - we ze toegeven", zei Obama in een tv-interview. Kort na zijn aanstelling als president, zes jaar geleden, schafte Obama de omstreden verhoortechnieken af.

Oud-CIA-directeur Brennan reageerde verontwaardigd op de kritiek op de ondervragingstechnieken. Volgens hem hebben die technieken levens gered en hebben ze geholpen bij het oppakken van terroristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl