De wrakstukken van vlucht MH17 kwamen vanmiddag aan op vliegbasis Gilze-Rijen ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft nog steeds niet alle satellietbeelden in handen van de aanslag op vlucht MH17. "We missen nog een aantal beelden die we wel willen hebben", zegt voorzitter Tjibbe Joustra in Nieuwsuur.

Op de vraag waarom Nederland die beelden nog niet heeft gekregen, antwoordt Joustra: "Als je de beelden wilt hebben, moeten ze wel beschikbaar worden gesteld door de landen. Daar is soms wel enige aarzeling bij".

Joustra wil niet zeggen welk land dwarsligt, maar zegt wel dat de informatie op beelden eventueel op een andere manier onderbouwd kan worden.

In oktober rezen er vragen of Nederland nu wel of niet over alle satellietbeelden beschikt die het neerschieten van het toestel hebben vastgelegd. Een maand later kwam er na vragen in de politiek nog geen duidelijkheid; het kabinet bleef zwijgen of het de beschikking had over satellietbeelden van de Amerikanen en de Duitsers.

Konvooien in Nederland

Vandaag kwamen de eerste twee konvooien aan met brokstukken van het neergestorte vliegtuig. De onderzoeksraad gebruikt deze, en andere wrakstukken die later naar Nederland komen, voor een reconstructie. "Wat dat betreft is de reconstructie een aanvulling op materiaal dat we al hebben. We denken dat het van groot belang is om anderen te overtuigen dat we alles met de grootst mogelijk zorgvuldigheid 2 of 3 keer onderbouwen." Joustra wil daarmee waarschijnlijk kritiek op het werk van de Onderzoeksraad pareren.

Of de echte waarheid boven water gaat komen, is de vraag.

Nabestaande van de MH17-ramp

Een groep nabestaanden uit verschillende landen heeft afgelopen week in een brief aan premier Rutte het vertrouwen in het onderzoek opgezegd. In Nieuwsuur reageert een Nederlandse nabestaande erop: "ik probeer elke keer maar vast te houden aan goed vertrouwen, maar de belangen zijn heel groot. Of de echte waarheid boven water gaat komen, is de vraag." 

Een andere nabestaande zegt: "We hebben een gesprek met Tjibbe Joustra gehad. Hij heeft toch wel dingen gezegd, waarvan ik dacht: nu heb ik er wel meer vertrouwen in." De vrouw wil niet zeggen waarmee Joustra haar overtuigd heeft.

Hypothese

Joustra zegt dat met de reconstructie geprobeerd wordt om een bestaande hypothese te bevestigen. "In het interim-rapport hebben we gezegd dat er scherven zijn ingeslagen in het vliegtuig, zeker in het cockpitdeel van het toestel. Dan is het van groot belang om te kijken hoe dat precies gebeurd is, waar dat gebeurd is en wat de weg is geweest van de scherven", zegt Joustra.

De OVV heeft niet alle belangrijke wrakstukken kunnen vinden. "Er zijn ook hier en daar zaken niet meer aangetroffen, waarvan we denken dat ze misschien gericht zijn verwijderd. Dat wisten we toen we gingen: we zullen niet meer alles aantreffen." Joustra zegt dat sommige onderdelen van de elektronica van het vliegtuig inmiddels verdwenen zijn.

STER reclame