Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) ANP
NOS Nieuws Politiek

PvdA en VVD: quotum arbeidsgehandicapten verruimen

Bedrijven die mensen met een beperking in dienst hebben en hun meer dan het minimumloon betalen, hoeven niet bang te zijn voor een boete volgens de nieuwe regels van staatssecretaris Klijnsma. VVD en PvdA willen een aanpassing.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over het instellen van een quotum voor het aantal arbeidsgehandicapten dat werkgevers moeten aannemen. In de Participatiewet is bepaald dat het bedrijfsleven 125.000 mensen moet aannemen met een arbeidsbeperking die minder of evenveel als het minimumloon verdienen. Dit is ook afgesproken met de werkgevers en vakbonden.

PvdA en VVD willen niet dat daardoor de iets beter betaalde werknemers met een beperking verdrongen worden van de arbeidsmarkt. 

Het quotum dat vandaag besproken wordt, houdt in dat als het bedrijfsleven in zijn totaliteit niet aan de norm voldoet, individuele bedrijven boetes tegemoet kunnen zien. Ieder bedrijf zou dan per 25 werknemers een arbeidsgehandicapte werknemer die onder het minimumloon zit, in dienst moeten hebben. 

De partijen willen dat de beter betaalde gehandicapte krachten niet meetellen voor het totale streefgetal van 125.000.

STER reclame