Burka krijgt ’Blijk van Erkenning’ van KNSB

De 93-jarige Ellen Burka-Danby is door de KNSB onderscheiden met de ’Blijk van Erkenning’, een trofee die door de bond in bijzondere gevallen wordt uitgereikt aan personen die een grote betekenis hebben gehad voor de schaatssport of kunstrijsport. Ellen Burka-Danby geldt als een icoon van het kunstschaatsen, de sport die haar de Tweede Wereldoorlog hielp overleven.

"In ons land hebben we met Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Dianne de Leeuw drie illustere kunstrijcoryfeeën", zei KNSB-voorzitter Roel Dekke vanmiddag bij de Jaap Eden-baan. "Wij zouden u graag aan dit bijzondere rijtje toevoegen."

De in 1950 naar Canada geëmigreerde Burka reageerde verrast. “Heel bijzonder dat de KNSB me niet vergeten is. Dat ze weten dat ik het kunstrijden in Nederland heb geleerd.”

Bijzonder levensverhaal

Burka is Joodse en overleefde in de Tweede Wereldoorlog de kampen van Westerbork en Theresienstadt omdat ze zich had laten inschrijven als Nederlands kampioene kunstrijden. Daarmee verdiende ze een voorkeursbehandeling, terwijl haar ouders en oma de dood vonden in Sobibor.

In 1946 werd Burka daadwerkelijk Nederlands kampioene. Een jaar later emigreerde ze met haar gezin naar Canada, waar ze bij de bond als coach aan de slag ging. In die functie maakte ze 26 WK's en 7 Olympische Spelen mee.

Burka's talentvolste pupil was haar eigen dochter Petra, die Canada in 1965 de wereldtitel bezorgde. Vanwege haar grote verdiensten voor de sport werd Burka-Danby in 1996 opgenomen in de Canadese Sports Hall of Fame.

Ellen Burka toont haar onderscheiding. Naast haar vriendin Elsbeth Bon-Meijer. Op de tweede rij KNSB-voorzitter Roel Dekker en disciplinemanager kunstrijden Karen Venhuizen KNSB

Andere Tijden Sport

Op zondag 11 januari besteedt Andere Tijden Sport aandacht aan het indringend verhaal van Burka-Danby. Speciaal voor Andere Tijden Sport kwam ze terug naar Nederland. Voor dat programma bracht ze onder andere een bezoek aan Westerbork.

STER reclame