Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Turkije
NOS Nieuws

Unicef: 2014 verschrikkelijk jaar voor kinderen

2014 is een verschrikkelijk jaar voor kinderen. Dat zegt de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Niet eerder in de recente geschiedenis zijn zo veel kinderen onderworpen aan wreedheden als ontvoering, verkrachting en slavernij, zegt Unicef-directeur Anthony Lake.

Volgens Unicef raakten het afgelopen jaar 15 miljoen kinderen betrokken bij conflicten in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Oekraïne en de Palestijnse gebieden. Momenteel leven wereldwijd 230 miljoen kinderen in landen en gebieden waar oorlog heerst.

"Kinderen zijn gedood in hun klaslokaal of in hun bed", zegt Lake. "Ze zijn wees geworden, ontvoerd, gemarteld, geronseld, verkracht en zelfs als slaven verkocht."

Syrië

Unicef wijst onder meer op de situatie in Syrië, waar meer dan 7,3 miljoen kinderen zijn getroffen door de burgeroorlog. Verder zijn in de Gazastrook ruim 500 kinderen omgekomen tijdens de recente oorlog tussen Israël en Hamas.

Niet alleen oorlogen veroorzaken ellende, ook de ebola-uitbraak in West-Afrika bedreigt de gezondheid van kinderen. Duizenden kinderen in Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn door de ziekte wees geworden en zo'n vijf miljoen kinderen kunnen momenteel niet naar school.

Kinderen zijn wees geworden, ontvoerd, gemarteld, geronseld, verkracht en zelfs als slaven verkocht.

Unicef-directeur Anthony Lake

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl