ANP
NOS Nieuws

Miljoenenschenking voor Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft dit weekend een miljoenenschenking gekregen. De nazaten van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena hebben daartoe een speciaal fonds opgericht.

De schenking is bedoeld voor de aanschaf van Hollandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen van voor 1900.

Ongelooflijk blij

De donatie is de grootste schenking met een specifiek doel die het Rijksmuseum heeft gekregen sinds de Tweede Wereldoorlog. Directeur Collecties Taco Dibbits vindt het dan ook geweldig: "Het Rijksmuseum heeft een van de grootste collecties Nederlandse tekeningen in de wereld. Wij zijn ongelooflijk blij dat we dankzij dit Fonds op Naam aankopen kunnen doen op het gebied van Nederlandse en Vlaamse tekenkunst."

Het fonds is een vermogensfonds. Dat wil zeggen dat het Rijksmuseum het kapitaal niet mag uitgeven, alleen een deel van de rente. In de praktijk komt het er volgens Dibbits op neer dat het museum nu zo'n 50.000 euro per jaar kan besteden. Doordat het kapitaal groeit dankzij de rente, zal het te besteden bedrag in de loop der jaren ook toenemen.

Als eerste aankoop wil het Rijksmuseum iets kopen uit de periode rond 1600. Dat was de lievelingsperiode van Van Regteren Altena.

Kunstverzamelaar

Professor I.Q. van Regteren Altena doceerde jarenlang aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was daarnaast van 1948 tot 1962 directeur van het Rijksprentenkabinet. Ook was hij fervent kunstverzamelaar.

Op zijn 26ste deed Van Regteren Altena zijn eerste schenking aan het Rijksmuseum. Ook na zijn dood in 1980 werden er tekeningen uit de collectie van de hoogleraar aan het Rijksmuseum geschonken.

Eerder dit jaar werd een deel van de collectie van Van Regteren Altena geveild bij Christie's. Een deel van de miljoenenopbrengst is door de nazaten nu in het fonds van het Rijksmuseum gestopt.

Rijksmuseum
I.Q. van Regteren Altena (1899-1980) was een fervent kunstverzamelaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl