ANP Pro Shots
NOS Schaatsen

ISU: geen reden om EK te verplaatsen

Terwijl er binnen de Nederlandse schaatswereld getwijfeld wordt over deelname aan de EK allround in het Russische Tsjeljabinsk, ziet de Internationale schaatsunie (ISU) geen reden om het toernooi te verplaatsen.

"Het is verstandig om sport en politiek uit elkaar te houden. Ik zie geen enkele aanwijzing om de EK te verplaatsen. Daar zijn andere instanties voor", zegt de vice-voorzitter van de ISU, Jan Dijkema.

Twijfels

Corendon-coach Jan van Veen maakte vorige week als eerste een statement: hij reist niet af naar Rusland. Ireen Wüst en Marrit Leenstra spraken vervolgens bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn hun twijfels uit. "In mijn eentje ga ik natuurlijk niet de politiek veranderen", zei Wüst. "Maar als niemand statements maakt... Misschien moeten we dat wel als heel Nederland doen. Ik ben er nog niet helemaal uit."

Sven Kramer legde het probleem maandag bij de ISU. "Ik bepaal niet waar de wedstrijden worden gehouden, dat doet de ISU. Ik vind dat de ISU dit probleem rond de EK allround moet oplossen", zei Kramer tegen De Telegraaf.

"Sport en politiek gescheiden houden"

De Nederlandse schaatsbond KNSB ​vindt het een goed signaal dat er in de schaatswereld twijfels worden uitgesproken over het afreizen naar Tsjeljabinsk. Maar ook die bond wil sport en politiek gescheiden houden.

Sportkoepel NOC*NSF ​respecteert de beslissing van individuele sporters, maar houdt zich verder op de achtergrond. "Het is altijd een ingewikkelde discussie, maar bij boycotten volgen we altijd de lijn die voor heel Nederland geldt. Dit is verder een zaak van de schaatsbonden KNSB en ISU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl