Volvo Ocean Race
NOS Sport

Verbraak had meer moeten inzoomen

Teambaas Morten Albaek, schipper Chris Nicholson en navigator Wouter Verbraak hebben vanuit Abu Dhabi een toelichting gegeven op het stranden van de Vestas Wind in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race.

De Deense boot voer in de etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi negen dagen geleden in de buurt van Mauritius in het donker met een snelheid van 19 knopen (35 km/u) op een rif en raakte daarbij zwaar beschadigd.

"In de 48 uur voorafgaand aan de crash hebben we stroming, dieptes en golfslag van het te varen gebied in kaart gebracht", verklaarde Nicholson. "Daaruit bleek dat de stroming te doen was, dat de diepte varieerde tussen de 3.000 en de 40 meter. De golven zouden we blijven monitoren. Dat leek safe."

De hamvraag, hoe het dan toch zo fout heeft kunnen gaan, werd nog altijd niet helemaal duidelijk.

Persconferentie Team Vestas

Grote fout van mij

Verbraak beaamde de lezing van zijn schipper, maar rekende zich het gebeurde ook persoonlijk aan. "Het leek met ondieptes tot 40 meter ongevaarlijk, maar achteraf hadden we veel meer moeten inzoomen op het gebied. Dat dat niet is gebeurd, is een grote fout van mij." Op de electronische kaarten zijn op dat hogere detailniveau de Cargados Carajos Shoals, met de ondiepten die de Vestas fataal werden, niet te missen. De Nederlandse navigator stelde een paar dagen geleden al dat hij een inschattingsfout had gemaakt, maar zijn verklaring op Facebook werd vrijdag na enige uren alweer verwijderd.

Ook omdat er nog onderzoeken lopen van het team zelf en van de verzekeringsmaatschappij, ging Team Vestas Wind niet in op de schuldvraag. Albaek sprak wel zijn volledige vertrouwen uit in schipper Nicholson die ook bij een vervolg van de race weer aan het roer zal staan. Over Verbraak of andere bemanningsleden sprak hij zich verder niet uit.

Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Wouter Verbraak bestudeert het weer

Onherstelbaar beschadigd

Of er daadwerkelijk een vervolg komt voor de Deense deelnemer, is nog maar de vraag. Het huidige jacht ligt nog altijd op het rif en het lijkt uitgesloten dat daar nog mee kan worden gevaren. "We werken nog aan het weghalen van de boot, in welke vorm dan ook", zei Albaek. "Maar alle betrokken partijen zeggen dat de boot onherstelbaar beschadigd is."

Team Vestas zal dus naar alle waarschijnlijkheid bij de organisatie moeten aankloppen voor een nieuw schip. De bouw daarvan vergt maanden, dus de komende etappes van de oceaanrace zal met slechts zes boten worden gevaren. "We missen in ieder geval de volgende etappe, maar doen er alles aan om Vestas weer in de vaart te krijgen", verzekerde Albaek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl