De plannen van IOC-voorzitter Thomas Bach worden omarmd
NOS Sport

IOC is akkoord: Spelen worden goedkoper

Bij het IOC-congres in Monaco hebben aanbevelingen om de organisatie van de Olympische Spelen eenvoudiger en goedkoper te maken unaniem groen licht gekregen. De Spelen moeten zich nu aan de steden aanpassen in plaats van andersom.

De organiserende stad kan er voor kiezen om een aantal sporten naar andere steden of zelfs naar een ander land te verplaatsen. "De compactheid van de Spelen moet worden afgewogen tegen het voordeel van bestaande accommodaties", stelt John Coates. De vice-voorzitter van het IOC benadrukt daarmee het belang van duurzaamheid.

In Sotsji werd 51 miljard dollar uitgegeven om de Winterspelen van 2014 te organiseren. Veel van de accommodaties die daarvoor werden gebouwd, hebben echter geen functie meer.

Invitatiefase

Ook wordt er een invitatiefase geïntroduceerd, waarin potentiële kandidaten hun plannen met het IOC kunnen doornemen zonder dat ze zich meteen kandidaat moeten stellen. Voor de Winterspelen van 2022 trokken vier van de zes kandidaten zich vanwege financiële problemen terug en dat wil het IOC niet nog een keer meemaken.

Goedkopere Spelen was één van de veertig aanbevelingen die preses Thomas Bach onlangs deed om de Spelen te hervormen. Dat het IOC nu akkoord is, is goed nieuws voor Nederland, dat plannen om zich kandidaat te stellen voor de Zomerspelen van 2028 in de ijskast zette vanwege de hoge kosten.

De plannen van het IOC

Bach spreekt leden toe

Het IOC-congres neemt twee dagen in beslag. Bach verzorgde de opening met de woorden: "We zijn hier bijeengekomen om verandering in de sport te lanceren. Als we dat nu niet zelf doen, zullen anderen ons ertoe bewegen."

Bach wil dat aan de Zomerspelen niet meer dan 10.500 atleten meedoen (in Londen waren er bijna 11.000) en aan de Winterspelen 2.900 (2.781 in Sotsji). Er is dan ruimte om meer sporten aan het olympische programma toe te voegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl