Studio Voetbal 7 december 2014
NOS Voetbal

'Jaap Stam heeft klaslokaalangst'

In Studio Voetbal gaat het zondagavond onder meer over coaches, van John Stegeman tot Alfred Schreuder, van John van den Brom tot Fred Rutten. En een trainer die wellicht nooit hoofdcoach wordt, is ook onderwerp van gesprek: Jaap Stam.

"Toeval of niet?"

Heracles won onder leiding van Stegeman voor de vierde keer in vijf wedstrijden. "Toeval of niet?", vraagt Jan Mulder zich af.

"Stegeman laat zijn ploeg nu verdedigender spelen", aldus Co Adriaanse. "Hij heeft het achterin goed georganiseerd en speelt op de counter. Daar heeft hij goede spelers voor met Bryan Linssen, Iliass Bel Hassani en Oussama Tannane. Dat pakt goed uit."

Willem Vissers sprak na afloop van FC Utrecht-Heracles (2-4) met aanvoerder Mark-Jan Fledderus. "Hij zei dat ze in de opbouw anders zijn gaan spelen. Ze hebben veel kwaliteiten voorin en spelen de bal nu zo snel mogelijk naar voren."

"Schreuder is een behoudende coach"

FC Twente zakte na de 2-1 thuisnederlaag van vorige week tegen FC Groningen en het 2-2 gelijkspel tegen Vitesse naar de zesde plaats. Volgens Adriaanse en Kenneth Perez had Twente zondag in Arnhem met aanvallend spel meer kunnen bereiken. "Alfred Schreuder is een behoudende coach", aldus Perez.

"Twente speelt in balbezit voorzichtig", zegt Adriaanse. "Dat is filosofie van technisch hart Twente. Met elf tegen tien hadden ze wat risico kunnen nemen. Er zijn mogelijkheden zat."

Pastoor is de kans ontnomen, maar waarschijnlijk had hij met AZ dezelfde prestaties behaald

Co Adriaanse

John van den Brom oogst na een magere start succes met AZ. De Alkmaarders boekten tegen Go Ahead Eagles (2-0) hun vierde zege op rij en klommen naar de vierde plaats in de eredivisie. "Hij heeft het systeem veranderd naar 4-4-2 en ze spelen nu in een vaste opstelling", aldus Perez. "Vastigheid helpt. Daarnaast staan er nu vier jongens uit de eigen jeugd in de basis (Haps, Hoedt, Dos Santos en Haye)."

Adriaanse twijfelt of de goede prestaties van AZ het werk zijn van de combinatie Van den Brom/Van Basten. Met Alex Pastoor had dat ook gekund, vindt hij. "Hem is de kans ontnomen, maar waarschijnlijk had hij dezelfde prestaties behaald."

"Kans op titel Feyenoord"

Feyenoord is onder leiding van Fred Rutten bezig aan een uitstekende serie. Volgens Adriaanse zijn de Rotterdammers inmiddels een voorname kampioenskandidaat. "Het kampioenschap wordt beslist door het team dat als eerste uit de Europa League ligt en in uitwedstrijden stabiel is. Feyenoord is het meest stabiel."

Volgens Perez is Feyenoord er nog niet. "Ze hebben te weinig scorend vermogen", aldus de Deen.

"Doodzonde dat Stam afhaakt"

Of Jaap Stam ooit tot het de beroepsgroep van Stegeman, Schreuder, Van den Brom en Rutten gaat behoren, is de vraag. De oud-international stopte met de Cursus Coach Betaald Voetbal. "Opeens was hij er niet meer", aldus Adriaanse, als docent in dienst bij de KNVB.

"Hij had vooral problemen met zitten in de klas en die dagen horen er ook bij", vervolgt Adriaanse. "Hij heeft klaslokaalangst. Doodzonde dat een speler met zo'n naam op die manier afhaakt en zijn diploma niet haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl