De kerncentrale van Doel in België EPA

Justitie in België onderzoekt of de kerncentrale Doel 4 afgelopen zomer werd gesaboteerd door terroristen. Dat zei André Vandoren, het hoofd van de Belgische terreurbestrijding, in een gesprek op de Waalse zender RTL-TVI.

Het onderzoek, dat wordt geleid door het federaal parket, wordt volgens Vandoren in het diepste geheim uitgevoerd. Dat het federaal parket het onderzoek leidt, wijst erop dat de onderzoekers denken dat de daders een terroristisch oogmerk hadden, zegt Vandoren.

Sabotage

Begin augustus viel Doel 4 stil, nadat smeerolie was weggelekt uit een leiding. Binnen 37 minuten ontsnapte 65.000 liter olie. Een van de stoomturbines raakte oververhit, doordat hij 'droog' stond te draaien. 

De schade aan de turbine was aanzienlijk. De reparatiekosten zijn zo'n 30 miljoen euro. Sinds het incident ligt de centrale stil.

Al snel bleek dat de leiding was gesaboteerd. Wie er achter de sabotage zit, is nog onduidelijk. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen bij alle Belgische kerncentrales, om meer sabotage te voorkomen. Zo worden er 150 extra camera's opgehangen.

Stroomtekort

In België dreigt een elektriciteitstekort door de problemen bij kerncentrales. Het land is voor meer dan de helft van zijn stroom afhankelijk van kernenergie. Maar naast Doel 4 liggen twee andere reactoren stil, nadat daar haarscheurtjes waren gevonden in de reactorvaten. Al maanden zijn er maar vier van de zeven reactoren in België in gebruik.

De Belgische regering heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat de stroom deze winter uitvalt. Zo heeft Brussel een lijstje uitgebracht met tips om stroom te besparen.

De Nederlandse netbeheerder Tennet heeft al gezegd bereid te zijn om België te helpen, mocht het land komende winter een elektriciteitstekort hebben.

De kerncentrale Doel 4 moet in januari weer gaan draaien. 

STER reclame