NOS Schaatsen

KNSB steunt schaatsers in kwestie-Rusland

  • ANP
    Arie Koops snapt dat er wordt getwijfeld over de EK in Rusland

Schaatsbond KNSB vindt het een goed signaal dat er in de schaatswereld twijfels worden uitgesproken over het afreizen naar Tsjeljabinsk. In de Russische stad vinden op 10 en 11 januari de Europese kampioenschappen allround plaats.

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, is blij dat de sporters hun twijfels kenbaar maken in de media. "Het signaal is heel goed. We moeten dit blijven afgeven naar buiten."

Corendon-coach Jan van Veen liet vrijdag al weten hoe dan ook niet naar Tsjeljabinsk te gaan. "Het is een gewetensding. Er zijn zoveel dingen aan de hand. Los van dat de MH17 is neergeschoten, wordt er gewoon ordinair landjepik gedaan. Ik maak een statement door te zeggen dat topsport wel degelijk te maken heeft met politiek", lichtte Van Veen zijn besluit toe.

Zijn pupil Marrit Leenstra en Continu-rijdster Ireen Wüst gaven dit weekend bij de wereldbeker in Berlijn toe ook te worstelen met deze kwestie.

"In mijn eentje ga ik natuurlijk niet de politiek veranderen", beseft Wüst. "Maar als niemand statements maakt... Misschien moeten we dat wel als heel Nederland doen. Ik ben er nog niet helemaal uit."

Als de sport de dupe wordt van politiek, is dat niet goed.

Arie Koops

Toch geeft Koops toe dat het heel moeilijk is. "Sporters kun je niet als wapen inzetten voor de politiek. Als bond willen we sport en politiek gescheiden houden. Wij zullen daar, zoals het er nu uitziet, met een bescheiden groep heen gaan. De wedstrijd zal als een wedstrijd worden benaderd en er zal geen feestje worden georganiseerd. Wel laten wij de coaches en de schaatsers vrij in hun keuze of ze willen gaan."

Koops denkt dat de politiek een standpunt moet maken. "Als de sport de dupe wordt van politiek, is dat niet goed. Er zijn op heel veel plaatsen in de wereld problemen. Het is goed om het zoveel mogelijk te scheiden."

EK niet per se als kwalificatiemoment voor WK

De EK allround gelden als kwalificatietoernooi voor de WK in Calgary. Wüst gaf toe de regels niet paraat te hebben wat betreft plaatsing voor dat toernooi. Koops geeft aan dat ze zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

"Stel dat we als land niet gaan, dan kunnen wij altijd nog de selectienormen anders gebruiken. Dan wordt de selectiewedstrijd voor de wereldbekerwedstrijden doorslaggevend. We hebben dat zelf in de hand als KNSB zijnde. En bij selectienormen geldt altijd: wij willen de beste schaatsers op de toernooien zien."

Als Nederland de EK in Rusland laat schieten, is er in principe maar één probleem. "Dan hebben we volgend jaar op de EK allround nog maar één startplaats", zegt Koops.

"Wüst hoeft niet naar de EK"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl