Heerenveen-spits Mark Uth in duel met Groningen-speler Johan Kappelhof
NOS Voetbal

Derby van het Noorden zonder winnaar

In een Derby van het Noorden die niet lang in de herinnering zal blijven hangen, hebben FC Groningen en sc Heerenveen beide één keer gescoord: 1-1. Over het gelijkspel mochten vooral de Groningers niet klagen. Zij hadden dan wel het meeste balbezit, de Friezen de meeste kansen.

De eerste mogelijk van de wedstrijd leverde de openingstreffer op voor de thuisploeg. Maikel Kieftenbeld bezorgde de bal met een mooie pass bij Michael de Leeuw, die zich met een knappe aanname in één beweging bevrijdde van Joost van Aken en doelman Kristoffer Nordfeldt met een droog schot kansloos liet.

Het ideale strijdplan diende zich aan voor de Groningers, met de counter - net als vorige week bij FC Twente - als dodelijk wapen. Het resultaat was voor de thuisploeg echter verre van ideaal. Bij de rust stond het 1-1 en een Friese voorsprong was niet onverdiend geweest.

Heerenveen kwam na de 1-0 opzetten, wat nauwelijks tot Groningse counters leidde, maar wel tot de 1-1. Een laag schot van Luciano Slagveer werd door Mark Uth slim met de hak van richting veranderd. Doelman Sergio Padt was net zo kansloos als zijn collega aan de andere kant bij de 1-0.

De beste kansen waren daarna voor de Friezen. Met name Uth was twee keer dicht bij de 1-2. De eerste keer werd zijn schot net geblokt, bij de tweede keer schoot hij uit de draai rakelings naast.

Miezerig

De wedstrijd was na rust lange tijd net zo miezerig als het weer, al was de eerste (Groningse) aanval veelbelovend. De Leeuw stuurde Jarchinio Antonia de zestien in. Die legde de bal terug op De Leeuw, waar hij beter zelf had kunnen uithalen.

Het Friese aandeel bleef steeds vaker beperkt tot verdedigen, terwijl de Groningse aanvallen vooralsnog weinig spektakel opleverde. Hoogtepunt was nog de manier waarop Tjaronn Chery een bal uit lucht dood legde. De volley die volgde, mislukte volledig.

Het lang onzichtbare Heerenveen was uiteindelijk toch het dichtst bij de zege. Uit een Friese corner belandde de bal via een Groningse verdediger op de paal en even later dwong Uth doelman Padt tot een knappe redding.

De Friezen maakten zich vervolgens nog boos op arbiter Bas Nijhuis, toen Martijn van der Laan binnen de zestien een overtreding leek te begaan op Joey van den Berg. Nijhuis wuifde het weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl