NOS Schaatsen

Wüst heeft moeite met EK in Rusland

Wüst twijfelt over EK in Rusland

De EK allround zijn pas in januari, maar werpen hun schaduw al vooruit in de Nederlandse schaatswereld. De plaats van handeling, het Russische Tsjeljabinsk, heeft trainer Jan van Veen al doen besluiten het toernooi te mijden vanwege de rol van Rusland op het internationale politieke toneel en bij de ramp met de MH17.

Zaterdag bekende Marrit Leenstra ook met de kwestie te worstelen. Hetzelfde geldt voor Ireen Wüst, vertelde ze na de 1.500 meter die ze op haar naam bracht bij de wereldbekerstrijd in Berlijn. Ook de Europees kampioene twijfelt of ze wel moet afreizen naar Rusland.

"Politiek gezien klopt er natuurlijk heel veel niet. En heel veel Nederlanders kennen wel iemand die bij de ramp met de MH17 betrokken is. Mijn gevoel heeft daar wel een beetje moeite mee. Aan de andere kant kan mijn sporthart er niks aan doen dat die wedstrijd in Rusland is. Ik vind het lastig."

Ik ga in mijn eentje niet de politiek veranderen.

Ireen Wüst

Wüst sluit niet uit dat ze besluit thuis te blijven. "Maar als ik de EK niet rijd, is het haast onmogelijk om een WK allround te rijden in Calgary, een hartstikke mooie baan om mijn titel te verdedigen. Ik moet nog even goed naar de regeltjes kijken."

"In mijn eentje ga ik natuurlijk niet de politiek veranderen", beseft de dubbende Brabantse. "Maar als niemand statements maakt... Misschien moeten we dat wel als heel Nederland doen. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik zit een beetje in conflict met mijn sportieve hart en mijn gevoel. Want ik vind het heel erg wat daar is gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl