NOS NieuwsAangepast

Weer protesten tegen politiegeweld in VS

Rellen om Garner in Berkeley

In diverse Amerikaanse steden is opnieuw gedemonstreerd tegen buitensporig politiegeweld. Op de meeste plaatsen verliepen de betogingen vreedzaam, maar in Berkeley, in de staat Californië, kwam het tot rellen.

Gemaskerde betogers gooiden ramen in van winkels en gooiden met stenen naar de politie. Eén politieagent raakte lichtgewond. Sommige winkels werden geplunderd en vernield. De betogers werden met traangas uiteen gedreven.

Ook in steden als New York en Seattle gingen mensen de straat op. Daar bleven de protesten vreedzaam.

Wurggreep

Een onderzoeksjury besloot woensdag dat een blanke politieman niet wordt vervolgd voor de dood van de ongewapende zwarte man Eric Garner. De agent nam Garner in juli in een wurggreep om hem te arresteren. Garner raakte bewusteloos en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Het besluit om de agent niet te vervolgen leidde in de hele VS tot veel woede, met name onder de zwarte bevolking. Vorige maand werd in een andere zaak ook al besloten een blanke agent niet te vervolgen.

Het is geweldig om de menigte hier te zien.

De moeder van Eric Garner

De moeder en weduwe van Garner zijn onder de indruk van de omvang van de protesten en het grotendeels uitblijven van geweld. "Het is geweldig om de menigte hier te zien", zei moeder Gwen Carr in New York. "Ik ben zo trots op die mensen. Het verwarmt mijn hart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl