Door redacteur wonen Reinalda Start

Tienduizenden woningzoekenden kunnen binnenkort een brief in hun bus verwachten waarin staat dat zij niet in aanmerking komen voor een huurwoning van een woningcorporatie.

Dat is het gevolg van een nieuwe inkomenseis die ingaat per 1 januari aanstaande. Brussel verplicht woningcorporaties het grootste deel van hun huizen te verhuren aan mensen met een inkomen lager dan 33.614 euro.

Wachtlijst

Concreet kan dat ertoe leiden dat mensen die al jaren op een wachtlijst staan in de verwachting uiteindelijk voor een woning in aanmerking te komen, nu alsnog achter het net vissen. In het regeerakkoord hanteert het nieuwe kabinet een duidelijk hogere inkomensgrens dan Brussel: 43.000 euro.

Volgens de corporaties zal de Europese inkomensgrens vooral in de Randstad en Noord-Brabant tot problemen leiden. Daar zijn voor de inkomensgroep tussen de 33.000 en 43.000 euro weinig alternatieven. Betaalbare huurwoningen in de vrije sector zijn er nauwelijks. Ook kan deze inkomensgroep moeilijk een koopwoning betalen.

Verhuizingen

Aedes, de koepel van woningcorporaties, denkt dat het komend jaar 43.000 huishoudens tegen dit probleem zullen aanlopen vanwege verhuizingen. In totaal zijn er volgens onderzoeksinstituut RIGO 650.000 huishoudens met een middeninkomen die getroffen zouden kunnen worden, waaronder veel jongeren (tussen de 25 en 35 jaar) en ouderen.

NOS Net vroeg de Nederlandse woningcorporaties naar de cconsequenties van de nieuwe inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Bijna twintig corporaties reageerden. Klik hier voor de samenvattingen van hun reacties.

 

STER reclame