Pro Shots
NOS Schaatsen

Leenstra worstelt met EK in Rusland

Na wereldbekergoud in Obihiro en -zilver in Seoul moest Marrit Leenstra in Berlijn genoegen nemen met de vierde plaats op de 1.000 meter. "Ik voel me wel wat minder goed dan in Azië. Maar dit valt me toch wel een beetje tegen," bekende de Nederlands kampioene.

"Ik reed niet zo lekker, het was een beetje wild en ik ging weer wat voorover hangen. Ik bleef de hele race zoeken naar de snelheid. En die vond ik niet. Dat was een beetje jammer."

De aanwezigheid van Brittany Bowe en Heather Richardson, de nummers één en twee in Berlijn die in Azië ontbraken, zag Leenstra niet als reden van het missen van het podium. "Hun tijden komen in de buurt bij wat wij reden op de NK. En ik denk dat Heerenveen vergelijkbaar of langzamer is dan Berlijn. Dus ik denk dat hun tijden wel mogelijk zijn. Alleen lukte het vandaag even niet."

"Niet de meest sympathieke president"

Eind deze maand zijn de NK allround, waar tickets te verdienen zijn voor de EK allround twee weken later in het Russische Tsjeljabinsk. Leenstra's coach Jan van Veen heeft al laten weten daar niet heen te gaan, vanwege de rol die Rusland momenteel speelt op het internationale politieke toneel.

Zo ver is de schaatsster nog niet. "Ik ga de NK allround wel rijden. Maar ik weet niet zeker of ik ga als ik mij plaats voor de EK. Ik vind het moeilijk. Rusland is niet het meest sympathieke land met niet de meest sympathieke president. Ik heb er eigenlijk nog niet zo goed over nagedacht of ik daar voor het schaatsen consequenties aan wil verbinden."

Maar dat ze met de kwestie worstelt, kan ze niet ontkennen. "Ja, een beetje wel. Ik denk dat iedereen gewoon gaat. Dan denk ik: wat heeft het dan voor zin om als enige niet te gaan? Maar aan de andere kant: als iedereen maar gewoon doorgaat alsof er niets aan de hand is, dat vind ik ook wel weer een beetje raar. Ik vind het best wel moeilijk."

Leenstra: het lukte vandaag niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl