NOS Nieuws

Eindelijk weer wilde katten in Limburg geboren

Voor het eerst in een paar honderd jaar zijn er waarschijnlijk weer wilde katten geboren op Nederlandse bodem. Volgens natuurbeschermingsorganisatie ARK Natuurontwikkeling gaat het om twee wilde katten die vrijwel zeker in de Vijlenerbossen bij Vaals ter wereld zijn gekomen.

In september werd een jonge wilde kat door een verborgen camera gefotografeerd en een maand later werd een jong dier gevangen.

Omdat jonge wilde katten dicht bij de geboorteplek blijven, concludeert ARK dat de dieren ook in de Vijlenerbossen zijn geboren.

Zendertjes

De natuurorganisatie doet met subsidie van de provincie Limburg onderzoek naar de terugkeer van de wilde kat in Nederland. Tot voor kort kwam het dier hier niet meer voor.

Maar vorig jaar werd er weer een wilde kat bij Vijlen gezien, en dit jaar al vijf. Drie van hen zijn door ARK-onderzoekers van een zendertje voorzien.

Te vol

In de Eifel en de Ardennen leven grote groepen wilde katten. Omdat het leefgebied vol begint te raken, gaan de dieren op zoek naar een andere omgeving.

Zo zouden ze ook in Limburg terecht zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl