NOS Nieuws

'Nederlander op Filipijnen te ziek om te vluchten'

 • EPA
  Ewold Horn in 2012 op een foto die de Filipijnse politie vrijgaf
 • AFP
  Ewold Horn
 • EPA
  Ewold Horn (l) en zijn Zwitserse medegevangene op een foto die in 2012 werd vrijgegeven
 • EPA
  Politie onderzoekt in 2012 restanten van de boot waarmee Ewald Horn waarschijnlijk werd ontvoerd

De Nederlandse gijzelaar Ewold Horn, die al bijna drie jaar door Filipijnse terroristen wordt vastgehouden, was te ziek om bij een aanval op zijn ontvoerders te ontsnappen. Dat zegt een Zwitser die samen met Horn vastzat, maar wel kon ontsnappen aan zijn gijzelnemers.

In het kamp van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf brak paniek uit toen het Filipijnse leger de aanval opende op de extremisten.

Zwitser ontsnapt aan Filipijnse terreurgroep

De Zwitserse gijzelaar Lorenzo Vinciguerra profiteerde van de chaos door een strijder te overmeesteren en diens hakmes af te pakken, melden Zwitserse media. De Zwitser liep slechts een snee in zijn wang op. Eerder werd gemeld dat hij ook schotwonden had.

Vervolgens sloeg hij een van de gijzelnemers met het mes in de nek en rende hij weg. Daarbij zou hij naar Horn hebben geschreeuwd dat die ook moest vluchten. Maar die was in de woorden van Vinciguerra "erg ziek en erg zwak".

Bij de militaire operatie zijn zeker vijf Abu Sayyaf-rebellen gedood. Correspondent Michel Maas verwacht niet dat Horn vermoord zal worden uit wraak voor de ontsnappingsactie van de Zwitser. "Aby Sayyaf behandelt westerse gijzelaars altijd redelijk goed en laat ze in leven omdat er losgeld moet worden betaald." Wel is de vraag wat er met Horn gaat gebeuren. "Het zal voor de rebellen moeilijk zijn Horn mee te nemen als ze op de vlucht slaan voor het leger. Hij kan moeilijk lopen door rugklachten."

Vogelsafari

De Nederlander en Zwitser waren op vogelsafari. Ze wilden een speciale vogel bekijken op een Filipijns eilandje bij Borneo, toen ze ontvoerd werden door Abu Sayyaf.

Hun gids wist al eerder te ontsnappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl