ANP
NOS Nieuws

Huren in Amsterdam nog nooit zo hoog

Huren in Amsterdam is nog nooit zo duur geweest en het verschil met andere grote steden in Nederland neemt alsmaar toe. In de vrije sector in Amsterdam is de gemiddelde huurprijs 19,31 euro per vierkante meter en dat is meer dan voor de crisis.

Dat het verschil met andere steden toeneemt, komt doordat de vrije huurprijzen in andere steden niet of nauwelijks stijgen. Uit gegevens van online huurplatform Pararius blijkt dat een gemiddelde vierkante meter in Utrecht nu zo'n 14 euro kost. Dat is net zo veel als in 2011.

In Amsterdam steeg de prijs in die periode van 16,50 euro naar 19 euro.

De sterke stijging in Amsterdam heeft meerdere oorzaken. Door de economische crisis daalden de huizenprijzen. Veel huiseigenaren die wilden verhuizen, kozen ervoor te wachten met verkopen tot hun huis weer meer waard was. Tot die tijd verhuurden ze hun huis.

Maar nu de koopmarkt weer aantrekt in Amsterdam halen mensen hun huis weer uit de verhuur om te verkopen. En het aantrekken van de koopmarkt in Amsterdam gaat veel sneller dan in de andere steden.

Twee slaapkamers

Ook de aantrekkende banenmarkt in Amsterdam speelt een rol. Expats komen vaker richting de hoofdstad. Die kunnen met hulp van hun bedrijf de prijzen vaak makkelijker betalen. Dat stuwt de huurprijs.

Makelaar Fred Trom van Principle Vastgoed: "Er was eigenlijk al niks tussen de sociale huurgrens en 1200 euro in Amsterdam. Maar iets wat 2 jaar geleden 1200 euro kostte, is nu zeker 1400 euro. Daar krijg je dan 70 vierkante meter en twee slaapkamers voor."

Starters

Vooral starters voelen de hoge huren in hun portemonnee. Die krijgen lastiger een hypotheek om een huis te kopen. Maar verdienen vaak te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Door de hoge prijzen zoeken huurders naar oplossingen. Steeds vaker zien makelaars dat twee collega's samen op zoek gaan naar een woning of dat mensen gaan samenwonen met een onbekende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl