De relatief hoge hypotheekschulden zijn een belemmering voor groei in Nederland, stelt het IMF. ANP

De Nederlandse economie zal volgend jaar minder hard groeien dan eerder gedacht. Vooral de hoge schulden van particulieren blijven een belemmering voor verdere groei. Ook de internationale economische malaise helpt niet, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn jaarlijkse rapport over Nederland.

Het IMF dacht in oktober nog dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,4 procent zou groeien, dat is nu iets naar beneden bijgesteld op 1,2 procent. Dit jaar wordt een groei verwacht van 0,8 procent. Dat is overigens iets meer dan de 0,6 procent die het IMF een jaar geleden verwachtte.

Hypotheken

Het IMF hamert erop dat de schuldenlast van de huishoudens omlaag moet. Die hoge schuldenlast komt vooral door de relatief hoge hypotheken van mensen. Tegelijkertijd is de waarde van veel huizen gedaald tot onder de hoogte van de hypotheekschuld. Dat maakt consumenten voorzichtig.

Het IMF adviseert Nederland om met name jonge huizenbezitters te helpen. Zo zouden hypotheken kunnen worden herzien, waardoor de last minder drukt en er geld overblijft voor andere bestedingen. Het IMF verwacht overigens wel dat de huizenmarkt verder zal aantrekken volgend jaar.

Krediet

Verder vindt het IMF dat het midden- en kleinbedrijf makkelijker aan krediet zou moeten kunnen komen. Die bedrijven zijn belangrijk voor de werkgelegenheid. Als zij niet kunnen investeren, ontstaan er ook geen nieuwe banen. 

Desondanks voorziet het IMF volgend jaar een verdere daling van de werkloosheid in Nederland.

STER reclame