Ook in Nederland waren dit jaar roetpieten te zien
NOS Nieuws

Sinterklaas met roetpieten naar België

Sinterklaas is bij zijn intocht in Brussel vergezeld door roetpieten. In het gezelschap van de Sint was geen enkele Zwarte Piet te bekennen.

Belgische media schrijven dat de organisatie lijkt in te spelen om de commotie rond de huidskleur van Zwarte Piet. De discussie daarover wordt in België minder hevig gevoerd dan in Nederland, maar ook daar is Zwarte Piet niet onomstreden.

De komst van roetpieten, die op hun gezicht wat zwarte vegen hebben, is verkeerd gevallen bij het Vlaams Belang. De rechtse partij vindt dat de organisatie van de intocht is gezwicht “voor de druk van de politiek correcte bende”.

Metro

Sinterklaas werd vanochtend in Brussel opgewacht door zo’n duizend kinderen. Brusselse metropassagiers kregen vanmiddag ook bezoek van de Sint. Hij kwam zonder Pieten “om polemiek te vermijden”, aldus vervoersbedrijf MIVB.

De Zwarte Pietendiscussie heeft geleid tot een kijkcijferrecord voor het Nederlandse Sinterklaasjournaal, met presentatrice Dieuwertje Blok. Volgens de NTR keken gemiddeld ruim een miljoen mensen naar de uitzendingen.

De laatste aflevering, gisteravond, trok 800.000 kijkers. In die uitzending werd een Zwarte Sint geïntroduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl