Zedenmisdrijven tegen kinderen kunnen niet meer verjaren. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

Hij staat ook in het algemeen positief tegen het idee van de Tweede Kamer om de verjaringstermijn voor ernstige misdrijven af te schaffen. Een meerderheid in de Tweede Kamer pleitte er gisteren voor de wet te veranderen, zodat daders een straf niet meer kunnen ontlopen omdat het misdrijf te lang geleden is gepleegd.

Verlengen

Opstelten wil nog nadenken over de vraag welke misdrijven precies onder het nieuwe systeem moeten vallen. Ook moet bekeken worden of soms niet kan worden volstaan met het verlengen van de verjaringstermijn, in plaats van het opheffen van verjaring.

"Als de termijn wordt opgeheven, moet ook een eventuele schadevergoeding aan de dader niet verjaren", zei Opstelten.

Sneller

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de begroting van Veiligheid en Justitie. Eerder vandaag zei minister Opstelten dat hij wil dat eenvoudige strafzaken sneller worden afgehandeld. Hij wil dat tweederde van de eenvoudige zaken in een maand wordt afgehandeld. Nu is dat acht tot negen maanden. Opstelten zei dat dat doel goed te realiseren is.

Hij denkt dat het vertrouwen in de rechtspraak zal toenemen als de behandeling van zaken sneller verloopt.

Pakkans

De minister zei ook dat de pakkans omhoog moet. Opstelten wil dat de politie meer daders van zware misdrijven arresteert en dat meer geld van misdadigers wordt afgepakt.

STER reclame