Jeroen Dubbeldam is een van de genomineerden voor de titel Sportman van het Jaar EPA

Niet alle genomineerden voor de titel Sportman, Sportvrouw en coach van het jaar zijn het eens met de kritiek die Sven Kramer vandaag uitte op de opzet van de verkiezing. "Het is goed dat er zo'n verkiezing bestaat", zegt atletiekcoach Bart Bennema, de coach van atlete Dafne Schippers.

Sven Kramer, die in 2007 zelf sportman van het jaar werd, zei in zijn column in De Telegraaf dat het bij de verkiezing te veel draait om de 'gunfactor'. "Ik denk dat weinig atleten en coaches achter de huidige formule van de verkiezing van sportman en sportvrouw van het jaar staan", aldus Kramer. 

Klopt de kritiek van Kramer?

Springruiter Jeroen Dubbeldam onderschrijft de kritiek van Kramer niet. "Ik ben blij dat ik überhaupt een keer genomineerd ben, het is een eer", zegt Dubbeldam. 

De succesvolle springruiter won dit jaar twee keer goud bij de Wereldruiterspelen, bij de landenwedstrijd en individueel. Dubbeldam is dan ook twee keer genomineerd. In de eerste plaats voor de titel sportman van het jaar en tevens, als lid van de equipe van de springruiters, voor de titel sportploeg van het jaar.

'2014 was lastig voor de vakjury'

Andere jaren is er ook wel eens een springploeg genomineerd en dan merk je toch dat de paardensport enigszins een buitenbeentje is. Maar de laatste jaren gaat dat wel beter.

Jeroen Dubbeldam

Waar Kramer stelt dat vooral de voetballers en schaatsers er vaak bekaaid af komen, weet de springruiter nog wel een tak van sport waar dat voor geldt. "Andere jaren is er ook wel eens een springploeg genomineerd en dan merk je toch dat de paardensport enigszins een buitenbeentje is. Maar de laatste jaren gaat dat wel beter. Er is meer waardering voor de sport, je merkt dat we serieuzer genomen worden."

Desondanks ziet Dubbeldam zichzelf niet zo snel in de prijzen vallen op 16 december. "Natuurlijk is mijn wereldtitel van grote waarde, maar door de ervaring uit het verleden weet ik dat sporters uit andere sporten een kleine voorsprong hebben. Ik ben in ieder geval blij dat ik in zo'n mooi rijtje sta."

"Appels met peren"

De genomineerde atletiekcoach Bart Bennema wil niet direct ingaan op de uitspraken van Kramer, maar snapt de kritiek wel. "Hoe vergelijk je een schaatser met een atleet en een motorcoureur? Een teamsporter met een individuele sporter? Dat is appels met peren vergelijken. In welke vorm je dat ook giet, daar zal kritiek op zijn."

Bennema werd als coach van de tweevoudig Europees kampioene Dafne Schippers genomineerd als coach van het jaar. Ook zijn pupil Schippers dingt mee naar een prijs, namelijk die van Sportvrouw van het jaar. Een van haar concurrenten voor die titel is Ireen Wüst, de schaatsster die vijf olympische medailles meenam uit Sotsji. Over de verkiezing bij de vrouwen zegt Kramer: "Het zou het een enorme aanfluiting zijn als zij geen sportvrouw van het jaar zou worden."

"Vijf medailles, dat is zeldzaam"

Bennema kan zich daar als coach wel in vinden. "Vijf medailles, dat vind ik vrij zeldzaam. Zoiets doe je niet zomaar in een sport. En volgens mij heeft zij ook een enorme gunfactor. Aan de andere kant is schaatsen bijna een regionale aangelegenheid geworden. Maar dat kun je ook over sommige atletiekonderdelen zeggen. Nogmaals: het is appels met peren vergelijken, maar ik gun het haar van harte", aldus de succesvolle coach.

Laten we vooral geen al te grote heisa maken over wie het wordt.

Genomineerd atletiekcoach Bart Bennema

Tot slot vraagt Kramer zich af of een dergelijke verkiezing nog wel een meerwaarde heeft. Volgens Bennema is die er zeker. "Het is belangrijk om even bij de prestaties stil te staan. Het is ook goed dat mijn eigen sport weer even in de spotlights komt te staan. Atleten zijn nog niet zo heel vaak genomineerd. Maar laten we vooral geen al te grote heisa maken over wie het wordt. Er valt altijd te discussiëren. Het is gewoon goed dat er zo'n verkiezing bestaat. Punt. Wie er wint is niet belangrijk."

STER reclame