Een man heeft een nieuwe lever gekregen in Guangzhou
NOS Nieuws

China stopt gebruik organen van gevangenen

China stopt met het gebruiken van organen van ter dood veroordeelde gevangenen. Vanaf 1 januari mogen alleen organen van vrijwillige donors worden gebruikt voor transplantaties. Dat meldt Huang Jiefu, voorzitter van de China Orgaan Donatie Commissie (CODC).

Er is veel kritiek op het Chinese transplantatiesysteem. Volgens mensenrechtenorganisaties worden organen van ter dood veroordeelden vaak gebruikt zonder hun toestemming.

Jiefu zei in de krant China Daily dat het verzamelen van organen van geëxecuteerde gevangenen 'omstreden' is, maar dat daarvoor altijd toestemming wordt gevraagd aan nabestaanden.

Wachtlijst

De Chinese overheid is al jaren bezig het systeem voor orgaantransplantaties te veranderen. Een landelijk systeem om organen te doneren bestaat sinds 2010. Daarvoor kwamen organen vooral van ter dood veroordeelden.

In China is een groot tekort aan donororganen. Er staan ongeveer 300.000 patiënten op een wachtlijst voor transplantatie, terwijl jaarlijks slechts 10.000 van hen worden geopereerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl