De Keniaanse president Kenyatta
NOS Nieuws

Aanklagers Strafhof laten vervolging Kenyatta varen

De Keniaanse president Kenyatta zal niet worden vervolgd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De aanklagers hebben de aanklacht vanwege misdaden tegen de menselijkheid, moord en verkrachting ingetrokken. Ze krijgen het bewijs niet rond.

Kenyatta was volgens de aanklagers medeverantwoordelijk voor het verkiezingsgeweld in 2007. In de weken na de verkiezingen werden bij gevechten en lynchpartijen zo'n 1500 Kenianen gedood.

De president heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Afgelopen oktober kwam hij hoogstpersoonlijk naar een regiezitting in Den Haag. Hij was de eerste zittende president die voor het Strafhof werd aangeklaagd.

Uitstel op uitstel

De strafvervolging van de Keniaanse president verliep al erg moeizaam. Het proces werd meerdere malen uitgesteld, ook op verzoek van de aanklagers.

Woensdag nog gaven de rechters de aanklagers een ultimatum. De aanklagers moesten binnen een week de aanklacht intrekken of verzwaren "tot een niveau dat een gang naar de rechter rechtvaardigt".

De aanklagers hebben altijd gezegd dat ze geen sterke zaak konden opbouwen tegen Kenyatta, omdat ze door de Keniaanse overheid werden tegengewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl