NOS Nieuws

Kamp sluit proefboringen schaliegas niet uit

Kamp: in deze kabinetsperiode geen schaliegas winnen

Dit kabinet gaat geen schaliegas winnen. "Dat kan ik u verzekeren", zei minister Kamp voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Maar hij sluit niet uit dat er proefboringen worden gedaan.

"Ik ben met onderzoek bezig en pas in de tweede helft van 2015 zal ik kijken of er misschien proefboringen gedaan kunnen worden op een verantwoorde manier. Maar schaliegaswinning is niet aan de orde."

Moratorium

Daarmee gaat hij in tegen de wens van de PvdA. Die partij diende deze week met GroenLinks een voorstel in om de huidige stop op schaliegaswinning te verlengen tot aan het einde van deze kabinetsperiode.

Een woordvoerster van de PvdA-fractie zegt dat de opschorting ook geldt voor proefboringen. "Die vallen onder het huidige moratorium, dus ook onder de verlenging die wij voorstellen."

Wens Kamer

Het is al duidelijk dat de schaliegasmotie ruime steun in de Tweede Kamer krijgt. Kamp zei vanmorgen dat het niet ingewikkeld is om aan de wens van de Kamer tegemoet te komen, "omdat we in deze kabinetsperiode geen schaliegas gaan winnen".

GroenLinks-fractieleider Van Ojik zegt dat Kamp kan weten dat de motie ook over proefboringen gaat, omdat dit eerder deze week in een debat in de Kamer expliciet is gezegd. "Wat Kamp nu zegt, dat kan dus niet. Als de motie dinsdag wordt aangenomen, dan ga ik ervan uit dat hij op zijn schreden terug zal keren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl