Sven Kramer won de eretitel in 2007 ANP

Sven Kramer heeft in zijn column in De Telegraaf uitgehaald naar de opzet van het Sportgala, waar op 16 december de Sportman en Sportvrouw van het jaar worden gekozen. "Zolang de stemming onder alle A-sporters in de zaal (mede)bepalend is, blijft het een populariteitsprijs", schrijft de schaatser.

Volgens Kramer gaat het bij het stemgedrag van de sporters niet alleen om de weging van de prestaties, maar veel meer om persoonlijke voorkeuren. "Voor mijn gevoel komen voetballers en schaatsers er om die reden vaak bekaaid af. Waarom? Omdat wij het in de ogen van veel sporters te goed hebben, zowel qua aandacht als financiële beloning. Terwijl dat laatste in het schaatsen alleen voor een select groepje geldt."

Ook de gedachte dat de Nederlandse schaatsers te succesvol zijn, speelt volgens de schaatser mee. "Doen we het een keer supergoed op het hoogst denkbare niveau, is het weer niet goed. Ik heb sterk het idee dat men in andere landen heel anders met dergelijke successen omgaat."

'2014 was lastig voor de vakjury'
Kramer gaat voor Terpstra en Mulder

"Enorme aanfluiting"

Kramer noemt het bij voorbaat al "een enorme aanfluiting" als Ireen Wüst niet Sportvrouw van het jaar zou worden. "Ze loopt nog krom van alle medailles die ze in Sotsji kreeg omgehangen. Maar bij sportverkiezingen is niets zeker."

Ook vindt hij dat Niki Terpstra genomineerd had mogen zijn voor de titel Sportman van het jaar. "Wat dat betreft zegt het veel over de Nederlandse sportcultuur dat niet Niki Terpstra als winnaar van Parijs-Roubaix, maar Tom Dumoulin werd uitgeroepen tot Wielrenner van het jaar. Terpstra is misschien geen lieverdje en niet bij iedereen in het wielrennen even populair. Maar hij wint potverdorie wel. En daar gaat het volgens mij om in topsport."

Meerwaarde van Sportgala?

Kramer, Sportman van het jaar in 2007, is dit jaar ook genomineerd maar hij gaat er niet vanuit dat hij dit jaar zal winnen. Hij stelt zichzelf in de column de vraag of het Sportgala nog meerwaarde heeft. "Ik zou het eerlijk gezegd niet kunnen verzinnen. Anders gezegd, ik zal er geen seconde minder van slapen als we met deze verkiezing zouden stoppen."

STER reclame