ANP

Nog geen top-Sinterklaas voor winkeliers

time icon

Speelgoedverkopers en elektronicazaken lijken de afgelopen sinterklaasperiode nog niet te profiteren van de aantrekkende economie. De verkoop ligt amper hoger dan vorig jaar, blijkt onder meer uit voorlopige cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Volgens GfK hebben in de eerste drie weken van de sinterklaasperiode winkeliers 1 procent meer omgezet dan vorig jaar. Vooral huishoudelijke apparaten worden meer verkocht, zoals citruspersen, blenders en ontharingsapparaten.

Maar consumentenelektronica, zoals audiosystemen en blu-rayspelers, wordt juist minder verkocht dan een jaar geleden.

Speelgoed

De eigenaar van de speelgoedwinkels Bart Smit en Intertoys, Blokker Holding, rekent ook niet op een gigantische toename van de verkoop. "We denken dat het minstens zo druk is in de winkels als vorig jaar", zegt een woordvoerster.

Detailhandel Nederland voorspelde juist de drukste Sinterklaas ooit, onder meer vanwege de discussie over Zwarte Piet. De organisatie voorspelde een omzetgroei van 3 procent.

Winkels verwachten ook zaterdag nog veel sinterklaascadeaus te verkopen. Alleen als die laatste verkoopdagen extra goed blijken, is de omzetstijging van 3 procent misschien nog te halen.

Webwinkels

De webwinkels hebben in ieder geval goede zaken gedaan. Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org is er gemiddeld 19 procent meer omgezet dan in de sinterklaasperiode vorig jaar.

Afgelopen dinsdag bezorgde PostNL voor het eerst meer dan een miljoen pakketjes op één dag.

STER Reclame