Rusland zet aardgas in als wapen tegen Europa

Bulgarije krijgt geen rechtstreekse gasverbinding met Rusland. President Poetin heeft de aanleg van de South Stream-pijpleiding afgeblazen. Dat heeft directe gevolgen voor Europa, zegt oud-directeur Marcel Kramer van het project South Stream.

De EU werkt er juist aan om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, mede vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Energiezekerheid

Het besluit over het South Stream-project kwam begin deze week. President Poetin en de topman van het Russische staatsbedrijf Gazprom zeiden dat Europa hun te veel regels oplegde. 

Volgens Kramer is de pijpleiding een belangrijk onderdeel van de energiezekerheid in Europa. "Het afblazen brengt niet alleen onze energievoorziening in gevaar. Ook kan het betekenen dat energie duurder wordt, omdat we die ergens anders vandaan moeten halen. En dat zal zeker duurder zijn dan Russisch gas."  

Maar dat South Stream van de baan is, heeft nog meer gevolgen. Kramer, die tegenwoordig werkt als adviseur voor Gazprom, verwacht meer vervuiling omdat er meer kolen zullen worden verstookt. "Al met al is het een slechte zaak voor Europa, maar ook voor Nederland."

Oud-directeur South Stream

Volgens Kramer is het de schuld van Europa dat Poetin de stekker uit het project haalt. "Landen hebben het door regelgeving zo lastig gemaakt voor buitenlanders om een miljardeninvestering te doen, dat het geduld op is." 

Maar volgens Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) gebruikt Rusland zijn gas om invloed uit te oefenen op Europees beleid. "De Russische energiepolitiek is niet gericht op geld verdienen. En dat moet Europa in de gaten houden. Dus liever onafhankelijk worden van Rusland." Van Baalen spreekt tegen dat Nederland de gasleiding beslist nodig heeft.

Turkije

Gazprom kijkt nu naar alternatieven. Zo kan China interessant zijn als afnemer van gas. De afgelopen maanden hebben de twee landen al een paar handelscontracten gesloten. Maar ook Turkije is een kandidaat, met zijn 70 miljoen inwoners. De eerste stap in die richting is al gezet, zei Poetin gisteren.

STER reclame