NOS Sport

Schaatscoach Van Veen boycot EK Rusland

Van Veen weigert naar EK in Rusland te gaan

Schaatscoach Jan van Veen zal begin januari niet afreizen naar Tsjeljabinsk, waar de EK allround worden georganiseerd. De vliegramp met de MH17 en de rol die Rusland momenteel speelt op het internationale politieke toneel zijn voor Van Veen reden om de Europese titelstrijd in Tsjeljabinsk te mijden.

Van Veen laat zijn schaatsers vrij in hun keuze. Bij Team Corendon heeft hij onder anderen Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Marrit Leenstra onder zijn hoede. Zij moeten zich overigens nog zien te kwalificeren voor de EK. Indien zij daarin slagen, zal hun coach geen druk op hen uitoefenen om net als hij de EK te boycotten.

Ik maak een statement door te zeggen dat topsport wel degelijk te maken heeft met politiek.

Jan van Veen

Van Veen zegt een persoonlijke afweging te hebben gemaakt. "De wereld zal zeker niet veranderen of verbeteren omdat ik niet ga. Maar het is mijn keuze. Het is een gewetensding. Er zijn zoveel dingen aan de hand. Los van dat de MH17 is neergeschoten, wordt er gewoon ordinair landjepik gedaan. Ik maak een statement door te zeggen dat topsport wel degelijk te maken heeft met politiek."

Van Veen heeft over zijn besluit overlegd met de sponsor en met NOC*NSF. Zij toonden begrip voor Van Veens standpunt. Ook sponsor Corendon steunt de trainer.

De Europese kampioenschappen staan 10 en 11 januari op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl