ANP

Goedkopere Sinterklaas door lagere inflatie

time icon

Consumenten zijn dit jaar met Sinterklaas voordeliger uit, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Chocolade, boeken, dvd's, parfum en sieraden bijvoorbeeld werden goedkoper. Speelgoed en snoep werd wel duurder. 

Dankzij de goedkopere benzine is de inflatie in de maand november iets gedaald. In oktober bedroeg de inflatie nog 1,1 procent, in november stegen de prijzen met 1 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Brandstof goedkoper

De ontwikkeling van de prijzen schommelt al bijna een jaar lang rond de 1 procent. De prijzen van veel producten en diensten waaraan consumenten hun geld uitgeven zijn het voorbije jaar dus nauwelijks in prijs gestegen.

De scherp gedaalde olieprijs heeft de voorbije maanden gezorgd voor lagere brandstofprijzen aan de pomp. De benzineprijs is in drie jaar niet zo laag geweest. In november was de gemiddelde benzineprijs 1,63 euro. In oktober 2012 piekte de benzineprijs nog op 1,83 euro. Op een volle tank van 50 liter scheelt dat 10 euro.

Volgens de Europese meetmethode komt de Nederlandse inflatie uit op 0,3 procent, net zoveel als het gemiddelde in de eurozone. Het belangrijkste verschil tussen de twee meetmethodes is dat in de Europese consumentenprijsindex de kosten van de eigen woning niet meewegen.

STER Reclame