'Uber minacht het rechtssysteem'

Een chauffeur van uberPOP laat een klant uitstappen ANP

De Nederlandse taxibranche noemt het bizar dat UberPOP gaat uitbreiden van Amsterdam naar Rotterdam en Den Haag. De overheid noemt de goedkope taxidienst illegaal en de rechter spreekt zich er maandag over uit.

"Het is bizar dat een bedrijf zo optreedt, terwijl de rechter zich er nog over moet buigen. Uber minacht hiermee het rechtssysteem", zegt Hubert Andela van KNV Taxi. 

Taxiwet

Via UberPOP rijden particulieren in hun eigen auto klanten rond voor de helft van de prijs van een taxi. De Inspectie Leefomgeving en Transport beschouwt dit als illegaal taxivervoer, omdat er niet aan de Taxiwet wordt voldaan. 

In een kort geding heeft Uber geëist dat er een streep wordt gezet door een dwangsom van de inspectie van maximaal 100.000 euro. Maandag doet de bestuursrechter uitspraak in die zaak. 

Beperkt marktaandeel

Volgens Andela is het marktaandeel van UberPOP in Amsterdam beperkt. "In de praktijk lukt het ze niet om veel marktaandeel te veroveren. Een particulier die voor UberPOP gaat rijden, loopt kans op een strafblad. Wie wil dat risico lopen?"

Hij verwacht dat de rechter de dwangsom handhaaft. "Het gaat om het principe, je hebt regels in Nederland. Als blijkt dat een extreem rijke partij met heel veel Googledollars in staat is om wetten opzij te zetten, dan knaagt dat." 

Google investeerde vorig jaar 258 miljoen dollar in Uber. 

STER Reclame