'Eigen risico zorg vaak niet meer te betalen'

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Meer mensen mijden zorg vanwege het hogere eigen risico ANP

Steeds meer verzekerden hebben problemen met het opbrengen van het eigen risico. Honderdduizenden Nederlanders hebben een betalingsregeling met hun zorgverzekeraar getroffen, meldt het AD. Volgens de krant is het aantal regelingen sinds 2012 vervijfvoudigd. 

Het eigen risico van 150 euro in 2008 is inmiddels gestegen tot 360 euro. Volgend jaar stijgt dat bedrag naar 375 euro. Het eigen risico kan in ruil voor een lagere zorgpremie verder worden verhoogd naar maximaal 875 euro. 

Doorverwijzing

Bij VGZ lopen inmiddels 250.000 betalingsregelingen voor het eigen risico, 100.000 meer dan vorig jaar. Bij Zilveren Kruis gaat het om ruim 240.000 regelingen (+80.000) en ook bij andere zorgverzekeraars zoals Menzis is het aantal regelingen fors gestegen. 

VGZ-Directeur Frank Elion zegt in de krant dat huisartsen melden dat patiënten ondanks een doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan. Ook worden medicijnen niet opgehaald. Daar is volgens Elion vooral het eigen risico voor verantwoordelijk.

Reserves

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) herkent het probleem, maar niet dat het is vervijfvoudigd. ZN wijst erop dat er ook mensen bij zitten die al van tevoren hebben aangegeven het eigen risico gespreid te willen betalen. Zo kan iemand bij een doorverwijzing soms in een keer het eigen risico van 360 euro kwijt zijn en kan die dat bedrag gespreid betalen.

VGZ zegt te willen benadrukken dat mensen met weinig financiële reserves geen hoog eigen risico moeten nemen in ruil voor een lagere zorgpremie. Dan komen ze in de problemen als ze daadwerkelijk gebruik moeten maken van de zorg en hen dat honderden euro's kost. 

Solidariteit

Een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ is kritisch in het AD. "Het eigen risico dient niet meer het oorspronkelijke doel; mensen bewust maken dat zorg geld kost. Dat hebben de meeste mensen nu wel tussen hun oren. Het dupeert nu met name chronisch zieken en ouderen." 

Volgens CZ kunnen gezonde mensen en mensen met genoeg geld elk jaar profiteren van een fikse premiekorting door verhoging van het eigen risico. Het zet volgens de zorgverzekeraar de solidariteit onder druk.