NOS Nieuws

Prijsschieten op coyotes mag niet meer in Californië

De jager met de hoogste stapel geschoten coyotes wint de pot met geld. Zo ging het althans jarenlang in Californië. Maar de jachtwedstrijden zijn niet meer toegestaan. Natuurbeheerders stemden vandaag voor een verbod.

Californië is de eerste staat in Amerika waar de jachtwedstrijden op coyotes en vossen worden verboden. Voorheen mochten jagers het hele jaar door zoveel wilde dieren schieten als ze maar wilden.

Onethisch

De wedstrijden zijn vooral populair in de westelijke staten van Amerika. Het prijzengeld kan oplopen tot wel vijfhonderd dollar, omgerekend ruim vierhonderd euro. Ook worden er prijzen als camouflagekleding en geweren uitgeloofd.

Natuurbeheerders namen het verbod met vier van de vijf stemmen aan. Volgens Micheal Sutton, directeur van de Californische natuurbeheerders, is het uitreiken van prijzen voor het grootste aantal dode dieren 'onethisch': "Deze praktijken zijn achterhaald en we hebben daar geen plaats voor in het huidige natuurbeleid."

Stichting Bescherm de Coyote, die met een petitie aanstuurde op het verbod, noemt het een 'zeldzame overwinning'. "Het verbod benadrukt dat dieren niet gedood moeten worden voor plezier of prijzen", aldus directeur Camilla Fox.

Discussie

De jachtwedstrijden ontketenden felle discussies in Californië. Voorstanders vinden dat de roofdieren een bedreiging vormen voor het vee. In 2010 verloren boeren voor 4 miljoen dollar aan dieren, vooral door toedoen van roofdieren. Mede daardoor groeide de populariteit van de jachtwedstrijden.

Tegenstanders beargumenteerden dat niet bewezen kan worden dat de jachtwedstrijden bijdragen aan de bescherming van het vee. Volgens hen spelen coyotes ook een belangrijke rol in de natuur, door het eten van doden dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl