Weer discussie over waarom de MH17 boven Oekraïne vloog ANP

De Oekraïense autoriteiten hadden volgens militaire deskundigen het luchtruim boven het oosten van het land moeten sluiten in de dagen voordat de MH17 daar vloog. Dat blijkt uit onderzoek van WDR, NDR, Süddeutsche Zeitung en het VPRO radioprogramma Argos.

Volgens dat onderzoek had het luchtruim dicht gemoeten nadat in het gebied een militair Antonov-toestel was neergeschoten. Dat gebeurde enkele dagen voor het drama met de MH17. Deskundigen wezen erop dat dat toestel niet uitzonderlijk laag had gevlogen en dat daaruit geconcludeerd moest worden dat ook andere vliegtuigen gevaar liepen.

Volgens het Duits-Nederlandse onderzoek is dit feit gemeld aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar is een zin daarover "kort voor publicatie" uit het Nederlandse rapport van de OVV geschrapt.

Uitzending

Het Duitse ARD-programma Tagesthemen besteedt er vanavond om 22.15 uur aandacht aan. De kwestie is niet geheel nieuw; al eerder is er door deskundigen verbaasd gereageerd dat er nog gebruik gemaakt werd van het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

STER reclame