Schietsportvereniging SV 't Groene Hart in Nieuwkoop
NOS Nieuws

Schietclub Tristan van der V. krijgt geen certificaat

Op schietclub 't Groene Hart in Nieuwkoop, de club waar Tristan van der Vlis lid van was, zijn vanaf 1 januari vuurwapens verboden. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) heeft het certificaat dat hiervoor nodig is ingetrokken. De vereniging zou zich niet voldoende aan de regels hebben gehouden.

De vereniging kwam in opspraak toen verslaggever Alberto Stegeman van het televisieprogramma Undercover Nederland de schietclub bezocht met een verborgen camera. Op de beelden was te zien hoe makkelijk hij zonder begeleiding bij vuurwapens en munitie kon komen. Hij hoefde zich hiervoor niet te legitimeren, terwijl dat sinds het drama in Alphen aan den Rijn wel verplicht is.

Schietdrama

Tristan van der Vlis schoot in 2011 zes mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Zeventien mensen raakten gewond. Na het drama zijn de regels voor het schieten met vuurwapens aangescherpt. Zo moeten alle verenigingen die gebruik maken van vuurwapens per 1 januari beschikken over een certificaat van de KNSA. Krijgt een vereniging dit niet, dan mogen leden geen vuurwapens meer gebruiken. Wel mag er nog geschoten worden met luchtdrukwapens.

Voorzitter Wim Roelink van 't Groene Hart heeft na de uitzending maatregelen getroffen. Volgens hem is nu niet meer mogelijk om zonder identiteitsbewijs of begeleiding op de baan te komen. 'Dit mag nooit meer gebeuren en gaat ook nooit meer gebeuren', verklaart hij tegenover Omroep West.

Een politieonderzoek naar de vereniging loopt nog. Zodra dat is afgerond, kan de vereniging opnieuw een vergunning aanvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl