In een filmpje legde Amanda uit hoe pesterijen haar leven tot een hel hadden gemaakt.
NOS Nieuws

Zembla: politie laat tip in zaak Amanda Todd twee jaar liggen

De verdachte in een misbruikzaak van tientallen meisjes over de hele wereld, Aydin C., had eerder in beeld kunnen komen als de Nederlands politie tips van de Noorse politie had onderzocht.

Dat meldt het actualiteitenprogramma Zembla. Het gaat om de zaak van een Noors meisje. Ze werd in 2012, net als de Canadese tiener Amanda Todd, gechanteerd met pornografische foto's van toen ze 14 jaar oud was. Amanda Todd pleegde op 10 oktober 2012 zelfmoord.

Het IP-adres van de belager leidde de Noorse politie naar een recreatiepark in de buurt van het Brabantse Oisterwijk. De Noren wilden dat hun Nederlandse collega's onderzoek zouden gaan doen naar de locatie. Maar de Nederlandse politie kwam er niet aan toe, zegt het Openbaar Ministerie in de uitzending van Zembla.

Als wij onze capaciteit daarin hadden gestoken, hadden wij een andere zaak moeten laten liggen.

Lars Stempher, persofficier van het Openbaar Ministerie

Pas nadat Aydin C. na een latere tip via Facebook werd gearresteerd, in januari 2014, trok de Nederlandse politie het Noorse spoor na. Ze zocht ook naar meer bewijs tegen C. Hij werd ervan verdacht het IP-nummer uit de Noorse zaak te hebben gehackt. Pas toen ontdekte de politie dat Aydin C. op dat moment vlak naast het huis van de gehackte verbinding woonde.

De rechtszaak tegen Aydin C. is inhoudelijk nog niet begonnen. Hij wordt verdacht van misbruik van tientallen meisjes wereldwijd. Zijn slachtoffers wonen in Nederland, Canada, de VS, Australië en Noorwegen. Morgen is er weer een pro forma zitting in zijn zaak. Canada vroeg eerder al om uitlevering van de verdachte.

Het is heel moeilijk voor een ouder om te weten dat iemand dat dossier twee jaar lang heeft laten liggen. Het gaat wel om het leven van mijn kind. Als het hun kind was geweest, wat hadden ze dan gedaan?

Carol Todd - moeder van Amanda in Zembla

Het meest bekende slachtoffer van Aydin C. is de Canadese puber Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord nadat ze op internet werd misbruikt en met naaktfoto's werd afgeperst. Vlak voor haar dood maakte ze een filmpje dat ze op Youtube plaatste. De noodkreet van de 15-jarige Todd ging de hele wereld over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl