Het afgelopen jaar zijn tientallen paarden mishandeld
NOS Nieuws

Meldpunt paardenmishandeling donderdag open

Donderdag gaat een speciaal meldpunt voor paardenmishandeling open. Circa 600 vrijwilligers zijn daarbij aangesloten. Zij kunnen worden opgeroepen op het moment dat er een verdachte situatie wordt gemeld.

Het meldpunt is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren. Het is een reactie op de meer dan tachtig gevallen van paardenmishandeling het afgelopen jaar. Vooral in Twente werden veel paarden het slachtoffer van een paardenbeul. De politie zoekt met een landelijk team naar de dader, maar tot nu toe is er nooit iemand betrapt.

Goed signalement

Volgens initiatiefnemer Henk ten Napel is de politie vaak niet snel genoeg ter plaatse. Door de meldkamer vrijwilligers te laten oproepen in het gebied waar de melding binnenkomt denkt Ten Napel sneller te kunnen reageren. "Dan zijn er al snel zo'n tien personen ter plekke en de kans is dan veel groter dat zij de dader zien en een goed signalement kunnen doorgeven aan de politie."

Het is niet de bedoeling dat de vrijwilligers zelf gaan optreden tegen verdachten. "Als ze zien dat iemand een paard verwondt, bellen ze het alarmnummer 112", aldus Ten Napel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl