Een door Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangekochte goederenwagon, is aangekomen in Nederland. In totaal zijn er vijf door de nazi's gebruikte wagons aangekocht. De aankoop heeft als doel om het verhaal van de deportaties van Nederlandse Joden en Roma zichtbaarder te maken.

De wagons worden eerst gerestaureerd. Vanaf april worden ze geplaatst bij de zogeheten Rampe, de plek in het voormalige doorgangskamp waar de treinen vertrokken naar het oosten.

Westerbork koopt wagons

De wagons dateren uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet zeker dat ze voor transporten naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Treblinka zijn gebruikt.

Het was een flinke speurtocht om de wagons te vinden, vertelt Dirk Mulder in het NOS Radio 1 Journaal. De directeur van Herinneringscentrum Westerbork noemt de exemplaren een "absoluut internationaal icoon van de Jodenvervolging". Mulder: “In die zin is het iets wat de aandacht trekt.”

'Het is niet meer te achterhalen over deze wagon is gebruikt voor deportatie'

Spoorwegmuseum

Een soortgelijke wagon staat bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarin is een permanente tentoonstelling ingericht over de rol van de spoorwegen bij de deportaties van Joden en Roma. Ook van deze wagon is niet bekend of hij voor deportaties is gebruikt.

Eerder dit jaar kreeg een teruggevonden houten barak een plek in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

STER reclame